◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

UZPR, partener în cadrul proiectului „Eforie Colorat – Intervenție Culturală”. Ecologizare prin artă

Spațiile culturale alternative nu sunt un dat exclusiv al marilor centre urbane, ci se nasc din nevoi particulare, acolo unde, cu puțin noroc, există implicare, inițiativă și o percepere sensibilă a comunității și a cerințelor ei. Acesta este și cazul proiectului ,,Eforie Colorat – Intervenție culturală”, care s-a desfășurat în primele două săptămâni ale lunii august, în parteneriat cu UZPR, și a cărui retrospectivă este disponibilă până la sfârșitul anului accesând https://interventieculturala.com/edi%C8%9Bia-2021.

Proiectul a constat într-o serie de activități care au avut loc la Grădina de Vară din Eforie Sud – un loc cu o poveste aparte care, timp de zece zile, s-a transformat într-un teren neutru, un spațiu al dialogului care a adus împreună artiști care activează în diverse domenii, voluntari, turiști și localnici în încercarea de a găsi răspunsuri la întrebări presante – mai poate fi omul, în contextul schimbărilor tot mai alerte, un salvator al naturii? Ce înțeles mai deține astăzi conceptul de Natură? Care este impactul tehnologiei, de care devenim tot mai dependenți, asupra vieții noastre și, implicit, asupra amprentei pe care o lăsăm în lume?

Artistul Emil Cristian Ghiță a realizat o instalație – un obiect metalic, cu o formă cilindrică și o lungime de câțiva metri – pe care, alături de voluntari și membri ai comunității locale, a purtat-o de-a lungul plajei și falezei din Eforie Sud și în care au fost colectate deșeuri, în cadrul unui performance. Acestea au fost apoi utilizate de sculptorii Ovidiu Toader și Radu Panait pentru a realiza două lucrări ce atrag atenția asupra ignoranței omului secolului XXI și a practicilor consumeriste, într-o lume care pare lipsită de repere.

Future Fish, respectiv God of Trash se află în continuare în incinta Grădinii de Vară și vor putea fi văzute începând din luna iunie a anul viitor, când spațiul se va deschide din nou publicului. Alături de ei au participat și ilustratoarea Barbora Idesová, prin invitația Centrului Ceh București, și muralista Andreea Toma, care au realizat fiecare câte o pictură pe peretele exterior al Grădinii de Vară, prin care și-au propus să contribuie la conștientizarea efectelor negative pe care acțiunile noastre de zi cu zi le au asupra naturii, în contextul degradării tot mai alerte a mediului. Toate acestea au fost reunite sub forma unei unice lucrări, publicate acum sub forma unui fanzine ,,Ecologie la Eforie”.

Expoziția retrospectivă reunește toate aceste evenimente și oferă o privire de ansamblu asupra concluziilor și rezultatelor activităților din cadrul proiectului. Mai mult, în data de 11 noiembrie, la ora 21:00, va fi lansat un material video care va cuprinde interviuri, discuții și o documentare mai amplă a evenimentelor din cadrul proiectului și poate fi vizionat pe canalul de YouTube https://www.youtube.com/channel/UCp7SvoxB4HQzW_PAhe_wjNQ/featured sau pe site-ul proiectului. Acesta va fi proiectat și pe ecranul Grădinii Cinemascop, în vara anului viitor, când aceasta își va redeschide porțile pentru public. De asemenea, un scurtmetraj care documentează primul eveniment, acțiunea de ecologizare a plajei și falezei din Eforie Sud, a fost deja proiectat timp de o lună și poate fi urmărit online accesând https://www.youtube.com/watch?v=wr3sFHYbIhI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *