◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Festivalul Filmului Românesc, ediția a VIII-a, la Seattle, SUA

Festivalurile de filme independente din întreaga lume ajută la evidențierea celor mai talentați regizori. O astfel de manifestare culturală la Seattle este centrată pe filmele românești și le aduce în America de Nord în fiecare an.

Găzduit de Societatea Culturală Română Americană (ARCS), Festivalul Filmului Românesc își derulează cea de-a VIII-a ediție în perioada 12-21 noiembrie.

„Libertatea de exprimare este un privilegiu pe care nu l-am avut întotdeauna”

Otilia Baraboi este Director Executiv al ARCS și co-fondatorul Festivalului Filmului Românesc. Jurnalist și profesor la Universitatea din Washington, Otilia s-a mutat la Seattle din România în 2000, iar în 2013 a ajutat la înființarea ARCS: „M-am născut în partea de nord a României, într-un oraș relativ mare, cu o viață culturală vibrantă. Am început să scriu și să public în liceu și am aparținut unor grupuri literare care credeau că arta poate schimba lumea în care trăim – era la începutul anilor 1990, imediat după căderea Zidului Berlinului și am fost în sfârșit liberi să ne exprimăm. fără nicio formă de cenzură. Ori de câte ori mă simt obosită astăzi, iau lucrurile de la sine sau îmi pierd simțul mirării, îmi reamintesc că libertatea de exprimare este un privilegiu pe care nu l-am avut întotdeauna”.

Otilia Baraboi a co-fondat ARCS în 2013, împreună cu o colegă de la Universitatea din Washington, Ileana Marin: „Motivul principal pentru a crea această organizație non-profit a fost acela de a avea structura juridică necesară aducerii de filme românești în Seattle, orașul cu cel mai mare festival internațional de film din SUA –Seattle International Film festival”.

Vizibilitate la scară americană pentru creația cinematografică românească

Festivalul Filmului Românesc de la Seattle a pornit într-o perioadă fastă pentru cinematografia românească, „Noul Val” fiind reprezentat de regizori precum Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude și Radu Muntean. „Întrucât am început un proiect cu Northwest Film Forum înainte de pandemie – urma să proiectăm o retrospectivă a cinematografiei românești, în colaborare cu festivalul Making Waves de la New York – am continuat să lucrăm împreună și am decis să organizăm festivalul online, găzduit de platforma lor de pe Eventive. Acest lucru ne-a permis să aducem vizibilitate națională festivalului și, în acest an, suntem încântați să avem un parteneriat cu Festivalul de Film Românesc din Arizona și cu mulți parteneri comunitari de pe Coasta de Vest, la Washington DC, Detroit (ARCS Detroit), New York (Institutul Cultural Român) și Universitatea din Pittsburgh, Chicago. Această rețea de colaborări care ne ajută să promovăm filmele românești la nivel național. Pe viitor sperăm să păstrăm festivalul într-o formă hibridă, pe Eventive și în diferite locații din țară”, detaliază Otilia Baraboi.

Pentru 2022, organizatorii Festivalului Filmului Rmânesc din Seattle pregătesc evenimente și parteneriate, pe lângă festivalul anual de film, din luna noiembrie. „Programele noastre trec la nivel național, deoarece suntem în proces de lansare a unei noi filiale în Detroit. La nivel local, ne vom alătura unui ecosistem multietnic vibrant, de organizații non-profit culturale și educaționale”, adaugă co-fondatorul ARCS.

În următorii ani, Otilia Baraboi își propune ca modelul național românesc să găsească ecou în mai multe state americane în care există comunități care au nevoie de programe de film, educaționale și culturale. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *