◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

SUA și China relaxează reciproc restricțiile asupra lucrătorilor mass-media

SUA și China au convenit să reducă reciproc restricțiile asupra lucrătorilor mass-media, pe fondul unei ușoare diminuări a tensiunilor dintre cele două părți, relatează AP.

Ziarul oficial China Daily a anunțat că s-a ajuns la acest acord înaintea summitului virtual dintre liderul chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden.

Astfel, SUA vor emite vize de un an, cu intrări multiple, lucrătorilor mass-media chinezi și vor iniția imediat un proces pentru a aborda problemele legate de „durata statutului”, scrie China Daily. La rândul său, China va acorda un tratament egal jurnaliştilor americani odată ce politicile SUA vor intra în vigoare, iar ambele părţi vor emite vize mass-media pentru noii solicitanţi, „pe baza legilor şi reglementărilor relevante”, se arată în document.

Într-o declarație pentru The Associated Press, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că China s-a angajat să elibereze vize pentru un grup de reporteri americani, „cu condiția ca aceștia să fie eligibili în conformitate cu toate legile și reglementările aplicabile”. „Vom continua, de asemenea, să eliberăm vize jurnaliştilor (chinezi) care sunt altfel eligibili pentru viză conform legislaţiei SUA”, se arată în comunicat. China s-a angajat, de asemenea, să mărească durata pentru care vizele mass-media din SUA sunt valabile, de la actualele 90 de zile la un an.

„Pe bază de reciprocitate, ne angajăm să creștem valabilitatea vizelor americane emise jurnaliştilor din Republica Populară Chineză la un an”, se arată în declaraţia Departamentului de Stat.

Ambele părți vor oferi, de asemenea, vize cu intrări multiple.

Limitele impuse lucrătorilor mass-media au alimentat tensiunile între cele două țări de mai bine de un an, după ce SUA au eliminat 20 de vize eliberate lucrătorilor din mass-media de stat chinezi și au cerut celor rămași să se înregistreze ca agenți străini. China a răspuns expulzând jurnaliştii care lucrează pentru publicațiile din SUA şi restricţionând sever condiţiile pentru cei care continuă să lucreze în ţară.

În aceste condiții, noul acord este considerat „rezultatul a mai bine de un an de negocieri dificile cu privire la tratamentul acordat mass-media din ambele țări”, punctează China Daily.

Departamentul de Stat și-a arătat mulțumirea pentru că reporterii americanise vor putea întoarce în China, pentru a-și continua munca: „Salutăm acest progres, dar îl considerăm pași inițiali.”

Departamentul de Stat a adăugat că va continua să lucreze pentru un acces extins și condiții mai bune pentru mass-media americane și străine în China, unde se confruntă cu obstacole considerabile, de la interogatoriu de către poliție la hărțuire, amenințări personale și procese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *