◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Aproape jumătate dintre tinerii bosniaci vor să emigreze

Un nou sondaj al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, UNFPA, arată că aproximativ 47% dintre bosniacii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani iau în considerare emigrarea, fie temporară, fie definitivă, dezamăgiți de lipsa de perspective în țară, relatează BalkanInsight.

Potrivit sondajului, „respondenții care tind să exprime aspirații mai mari de migrație sunt: persoane cu vârsta între 18 și 24 de ani; bărbați; cei cu studii medii; respondenții șomeri care nu își caută un loc de muncă și persoane care sunt angajate în prezent cu normă parțială; cei care sunt singuri sau divorțați; respondenții care dețin dublă cetățenie și cei care au familie și prieteni care locuiesc în străinătate”. Conform rezultatelor, 23% dintre tinerii din Bosnia ar dori să plece temporar, iar 24% s-au gândit să plece definitiv.

Alanna Armitage, director regional UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat că „migrația tinerilor ca atare este un lucru bun: deschide oportunități de a studia și de a dobândi experiență profesională în străinătate, de a învăța noi limbi și de a te familiariza cu diferite culture, dar tinerii nu ar trebui să simtă că trebuie să-și părăsească țara din cauza lipsei de oportunități acasă”.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Datele au fost colectate în perioada ianuarie – martie 2021.

Rezultatele sondajului arată diferențe în răspunsuri, în funcție de grupa de vârstă, sex, nivelul de educație, statutul de angajare, starea civilă, cetățenia și rețeaua de migranți.

Principalii factori ai emigrării sunt „să aibă un sentiment de stabilitate și perspectivă”, „să găsească un loc de muncă potrivit nivelului său de calificare și profesie”, iar emigrarea este, de asemenea, văzută ca „singura opțiune de îmbunătățire personală sau situația financiară a familiei”, precum și „perspective de carieră mai bune” și dorința „de a trăi într-o societate mai puțin coruptă”.

„Peste 60% dintre respondenții acestui sondaj au indicat că este foarte greu să câștigi orice fel de experiență de muncă, inclusiv locuri de muncă pentru studenți sau stagii”, se arată în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *