◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Tinerii au încredere în oamenii de știință și mass-media internaționale ca surse de informații corecte

Tinerii sunt adesea văzuți ca având o viziune sumbră asupra lumii, prea conectați la rețelele sociale și îngrijorați de criza climatică, printre alte probleme presante. Dar un studiu global comandat de agenția ONU pentru copii UNICEF pare să schimbe acest clișeu, reflectând o imagine a copiilor care cred că lumea se îmbunătățește cu fiecare generație, chiar dacă ei resimt anxietate din cauza încălzirii globale.

Studiul intergenerațional de referință, realizat pentru UNICEF de Gallup pentru Ziua Mondială a Copilului, a chestionat două grupe de vârstă din 21 de țări – cu vârste între 15-24 și peste 40 de ani – eșantionate din diferite grupuri socioeconomice, pentru a compara atitudinile. Rezultatele sugerează că tânăra generație este mai pozitivă și mai globală decât cele anterioare, sceptică față de ceea ce citește pe rețelele de socializare (doar 17% dintre tineri au spus că au încredere în platformele de rețele sociale pentru informare), cred mai mult în știință, în posibilitatea de cooperare globală și în instituții internaționale, relatează The Guardian.

De asemenea, tinerii chestionați consideră că timpul copilăriei s-a îmbunătățit, citând ca argumente asistența medicală, educația și siguranța fizică, mai bune pentru ei decât pentru generația părinților lor. „Născuți într-o realitate mai digitală, interconectată și diversă, tinerii văd o lume care este în mare parte un loc mai bun pentru copii decât cel în care au crescut părinții lor – o lume mai sigură și mai abundentă, care oferă copiilor o educație mai bună, oportunități și speranță pentru viitor. În același timp, tinerii nu sunt mulțumiți. Ei raportează lupte mai mari cu afecțiunile de sănătate mintală. Într-o mare de dezinformare și dezinformare, ei raportează un nivel scăzut de încredere în sursele de informații pe care le folosesc cel mai mult”, conchide raportul.

Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, susține că „nu lipsesc motivele pentru pesimism în lume astăzi: schimbările climatice, pandemia, sărăcia și inegalitatea, creșterea neîncrederii și creșterea naționalismului. Dar iată un motiv de optimism: copiii și tinerii refuză să vadă lumea prin lentila sumbră a adulților. În comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii planetei rămân plini de speranță, hotărâți să facă din lume un loc mai bun. Tinerii de astăzi au preocupări pentru viitor, dar se văd ca parte a soluției”.

În ansamblu, datele arată că 39% dintre tineri s-au identificat cel mai mult ca fiind parte a lumii, mai degrabă decât a propriei națiuni sau regiuni (cu fiecare an de vârstă în plus, a scăzut cu un procent identificarea proprie ca fiind cetățean global). Sondajul – realizat în timpul pandemiei – a constatat, de asemenea, că tinerii au în general mai multă încredere în oamenii de știință și mass-media internaționale ca surse de informații corecte. „Nu putem ști ce gândesc tinerii dacă nu îi întrebăm. Sondajul Unicef consolidează importanța de a auzi înțelege perspectivele tinerei generații”, considerp Joe Daly, reprezentant al Gallup. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *