◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Senatorii francezi anchetează concentrarea excesivă a proprietății mass-media

Concentrarea proprietății mass-media în Franța, modul în care a evoluat situația și ce lecții pot fi trase vor fi analizate de o nouă comisie de anchetă, instituită de Senatul francez, care îl are ca raportor pe senatorul socialist David Assouline, relatează EURACTIV Franța,.

Potrivit expunerii de motive, parlamentarii au sarcina de a „face lumină asupra condițiilor de cumpărare și consolidare care au condus la acest peisaj de presă și audiovizual extrem de concentrat”.

Comisia de anchetă este unul dintre instrumentele controlului parlamentar, iar cei chemați să depună mărturie trebuie să răspundă la chemarea legiuitorilor. Ei sunt audiați și sub jurământ, ceea ce înseamnă că riscă acuzații de mărturie mincinoasă în cazul în care nu declară adevărul.

Potrivit senatorilor, „presa politică și de informare generală se află acum în mâinile unui număr mic de oameni de afaceri și companii a căror activitate principală este adesea departe de lumea informației și de principiile acesteia”. Ei citează grupul Altice, fondat și deținut în prezent de Patrick Drahi, care deține și ziarele Libération, l’Express, BFM TV și postul de radio RMC. Senatorii l-au remarcat pe Xavier Niel, care deține Le Monde și multe titluri de presă regională. A mai fost menționat și Vincent Bolloré, proprietarul grupului Vivendi, care deține Canal + și CNews, și care tocmai a preluat controlul asupra Europe 1, Journal du Dimanche și Paris Match.

Bolloré a fost criticat în mod regulat pentru metodele sale, pe care organizația Reporteri fără frontiere (RSF) le descrie drept „brutale” și pentru „mecanica de control și intimidare a jurnaliștilor”. Practicile omului de afaceri reprezintă „un pericol real pentru libertatea presei, dar și pentru democrație”, arată un documentar intitulat „Sistemul B”, lansat de Reporteri fără frontiere și distribuit pe rețelele de socializare. Christophe Deloire, secretarul general al RSF, a descris filmul drept „un apel de trezire”. Printre recomandările sale, ONG-ul cere statului să „intervină pentru independența editorial, în calitatea sa de acționar al Vivendi”.

Invitat la emisiunea „Sénat Stream”, senatorul socialist Patrick Kanner și-a declarat dorința ca această viitoare comisie de anchetă să îl cheme la audieri pe omul de afaceri. „Într-un moment în care Google, Apple, Facebook, Amazon sau Microsoft se implică din ce în ce mai mult pe piața globală de media și de conținut, pare important ca, la nivel național, Franța să poată continua să ofere telespectatorilor și cititorilor media și ofertele de presă diversificate și independente”, consideră parlamentarii din comisia de anchetă care va analiza, de asemenea, fuziunea propusă între grupurile TF1 și M6, ce ridică „întrebări legitime” în contextul pluralismului media și al regulilor de concurență. Cota de piață de publicitate a acestui viitor gigant este estimată la 70%.

Potrivit indicelui mondial al libertății presei, întocmit de Reporteri fără frontiere în fiecare an, Franța se află pe locul 34.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *