◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Richard Gere, martor într-un proces referitor la migranții de pe Marea Mediterană

Starul hollywoodian Richard Gere a dezvăluit implicarea sa în acțiunea de salvare a migranților din barca ONG-ului Open Arms, în timp ce se pregătește să depună mărturie, în calitate de martor, împotriva fostului ministru de Interne și lider de extremă dreapta al Italiei, Matteo Salvini, care se află la proces pentru încercarea de a bloca 147 de persoane aflate la bord de la apune piciorul în Italia.

Într-un interviu exclusiv  acordat The Guardian, Gere, în vârstă de 72 de ani, pe care avocații l-au numit ca martor-cheie al situației de la bordul navei de salvare a ONG-ului Open Arms, a descris scenele de disperare pe care le-a văzut când a ajuns pe vasul reținut în largul insulei italiene din Lampedusa în vara anului 2019. „Am văzut mai mult de o sută de oameni la bord. M-am simțit rușinat că nu suntem capabili să-i ajutăm pe acești semeni, frații și surorile noastre, care au murit de foame, traumatizați. Dacă li s-ar spune că barca se întoarce în Libia, ar sări în apă și s-ar îneca, iar eu am simțit că este responsabilitatea noastră să aducem cât mai multă lumină în acest întuneric”, povestește Gere.

Procesul lui Salvini, pentru care fostul demnitar riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi condamnat pentru răpire și neglijență în serviciu, a început recent la Palermo. Judecătorul, Roberto Murgia, a permis mărturia lui Gere după ce actorul a spus că este dispus să vorbească în numele refugiaților. Încă nu a fost stabilită o dată pentru această mărturie.

Magistrații îl consideră pe Gere, care se afla pe ambarcațiune, dar nu era nici refugiat, nici membru al echipajului, un observator obiectiv, care poate da detalii credibile în legătură cu ceea ce ei au descris ca fiind o „situație explozivă la bord”, cu solicitanții de azil forțați să rămână pe punte timp de 19 zile fără asistență medicală înainte de a primi, în cele din urmă, permisiunea de a debarca.

Blocarea remorcherului spaniol Open Arms a devenit una dintre cele mai mediatizate consecințe ale decretului de securitate introdus de Salvini, care urmărea să pună capăt misiunilor de salvare a ONG-urilor în centrul Mediteranei prin impunerea de amenzi de până la 50.000 euro pentru bărcile care aduc migranți în Italia.

Gere, care a fost implicat în numeroase cauze umanitare de-a lungul anilor, a început să-și folosească contactele pentru a vedea dacă poate obține ajutor suplimentar pentru refugiați. Pe de altă parte, reacțiile critice nu au întârziat. Actorul a fost atacat cu comentarii de genul: „Spuneți-mi cât de serios este un proces în care Richard Gere va veni de la Hollywood să depună mărturie despre răutatea mea”, a spus Salvini. Iar Giorgia Meloni, liderul partidului naționalist Frații Italiei, a declarat că Gere este doar un „actor care caută vizibilitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *