◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Jurnalista Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel, acuză rețelele sociale că sunt impregnate cu „virusul minciunii”

Jurnalista Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel, s-a implicat în dezbaterea despre viitorul rețelelor sociale, punctând potențialele amenințări pe care le reprezintă companiile gigant care controlează platformele de partajare a informațiilor.

Ressa, care a primit distincția alături de jurnalistul rus Dmitri Muratov pentru „lupta curajoasă pentru libertatea de exprimare, o condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă”, a avertizat că este „ceva fundamental în neregulă cu ecosistemul nostru informațional”, în special pe site-uri cum ar fi Facebook, care a devenit cea mai mare platformă de livrare de știri din lume. Ressa a acuzat platformele de socializare că sunt părtinitoare față de anumite probleme, solicitând administratorilor să-și regândească procesul de moderare a conținutului, scrie nzherald.co. nz. „Trebuie să ne îndepărtăm de moderarea conținutului și să trecem în amonte, acolo unde designul platformei introduce de fapt virusul minciunii în ecosistemul informațional. Nu cred că cineva ar dori să vadă status quo-ul continuă. Pe termen scurt – corect acum – este de nesuportat și trebuie să găsim soluțiile acum”, a îndemnat Ressa în cadrul unui simpozion al Institutului Australian de Politică Strategică.

Jurnalista susține că platformele de social media au devenit un „sistem de modificare a comportamentului” și ar trebui să fie supuse reglementărilor ca și furnizorii de știri. „Cred că ceea ce au arătat platformele este cât de ușor este să folosești tehnologia pentru a manipula biologia umană”, afirmă jurnalista.

Ressa a fondat Rappler în 2012, care a devenit unul dintre cele mai citite posturi de știri din Filipine. Publicația a analizat fără teamă atacul regimului Duterte asupra libertății și informației, inclusiv despre manipularea raportată a rețelelor sociale și a motoarelor de căutare. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *