◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Niciun doritor de viză britanică rapidă printre personalitățile mondiale marcante

O inițiativă post-Brexit pentru a-i atrage pe cei mai renumiți academicieni și alte figuri de top din lume în Marea Britanie nu a reușit să aducă niciun candidat în cele șase luni de la deschidere, scrie „The Guardian”.
Ruta vizelor deschisă laureaților Nobel și altor prestigioși laureați ai premiilor globale în domeniile științei, ingineriei, științelor umaniste și medicinei – printre altele – a fost descrisă ca o glumă de către experți, după ce miniștrii au recunoscut că nu a atras niciun interes. „Șansele ca un singur laureat al Premiului Nobel sau Turing să se mute în Marea Britanie pentru a lucra sunt zero în următorul deceniu”, a declarat Andre Geim, care a primit Premiul Nobel pentru fizică în 2010 pentru munca sa despre grafen, pentru revista „New Scientist”.
Ca parte a schemei, anunțată în luna mai, câștigătorilor unora dintre cele mai prestigioase premii globale li s-a oferit o cale rapidă pentru o viză globală de talent, care să le permită să trăiască și să lucreze în Marea Britanie fără a fi nevoiți să îndeplinească alte criterii.
Pentru oamenii de știință, programul acoperea premiile Nobel pentru fizică, chimie sau medicină și premiul internațional Fyssen, în timp ce pentru matematică, doar medalia Fields a fost listată. Cei de la inginerie și științe sociale au fost menționați la câteva premii eligibile, în timp ce un premiu Brit era, de asemenea, pe listă.
Ministerul de Interne a declarat, la momentul anunțului, că persoanele aflate pe ruta globală a vizei pentru talente trebuie să depună cerere la unul dintre cele șase organisme de aprobare, în timp ce acordarea va „permite solicitanților care dețin un premiu de calificare să accelereze cererea de aprobare și în schimb să facă o singură cerere de viză”.
Ministrul de Interne, Priti Patel, a salutat la acel moment inițiativa ca pe o modalitate de a permite „celor mai buni și mai străluciți” să vină în Marea Britanie. Dar, șase luni mai târziu, New Scientist relatează – citând un răspuns guvernamental – că nicio persoană care lucrează în știință, inginerie, științe umaniste sau medicină nu a aplicat.
„Sincer, faptul că nu mă surprinde deloc faptul că nicio persoană aplică pentru această schemă elitistă. Accesul oamenilor de știință din Marea Britanie la finanțare europeană este incert, nu suntem foarte atrăgători pentru studenții europeni, deoarece trebuie să plătească taxe internaționale, pensiile noastre sunt reduse și pozițiile științifice din Marea Britanie sunt atât rare, cât și precare”, susține revista Jessica Wade, om de știință de la Imperial College, din Londra. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *