◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Jurnalistele de sport din Spania cer stoparea abuzurilor online

Jurnalista Maria Tikas și alte college de breaslă din Spania au făcut publice date despre abuzurile online la care sunt supuse în fiecare zi.

„Basta! Femeile jurnaliste spun că ajunge!” – acesta a fost titlul unui articol din „Sport” care detaliază experiențele a 15 femei care relatează despre sport într-o țară în care fotbalul este ca o religie alternativă.

Articolul a apărut în timp ce Parlamentul spaniol vota o nouă lege, care promite că va aborda pentru prima dată abuzul online. Urmând să intre în vigoare anul viitor, legislația va clasifica abuzul online drept violență sexuală. Infractorii condamnați vor primi amenzi sau chiar arest la domiciliu. „Nu este atât de rău când scriu despre fotbalul feminin, dar este mai rău când scriu despre jocul masculin. Comentariile spun că ar trebui să-mi văd de treabă în bucătărie”, detaliază Tikas, care primește și comentarii sexiste în timp ce lucrează. Unii agenți de sport fac „insinuări” cu încărcătură sexuală, afirmăjurnalista. „Asta nu mă face să mă gândesc să renunț la jurnalism. Mă deranjează mai mult faptul că femeile sunt încă tratate așa. Unii spun că nu ar trebui să avem egalitate, pentru că nu suntem suficient de bune”, declară jurnalista.

Laia Bonals, o jurnalistă sportivă la Ara, un ziar regional din Catalonia, nord-estul Spaniei, spune că primește în mod regulat mesaje în care se afirmă că nu știe nimic despre sport.

Encarni Iglesias, din grupul de campanie Stop Digital Gender Violence, afirmă că va fi nevoie de educație pentru a schimba atitudinea față de femeile din Spania: „Trebuie să schimbăm părerea copiilor”.

La rândul său, Julie Posetti, director global de cercetare la Centrul Internațional pentru Jurnaliști consider că protecția juridică și legislativă împotriva violenței online reprezintă o parte esențială a oricărui răspuns eficient: „Și trebuie să vizeze nu doar autorii, ci și pe cei care facilitează și amplifică violența online bazată pe gen: platformele de social media”.

Un studiu recent al UNESCO și al Centrului Internațional pentru Jurnalişti a relevat faptul că 73% dintre respondenți au fost victime ale violenței online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *