◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Sistem sofisticat de supraveghere a jurnaliștilor în provincia chineză Henan

China încearcă să construiască ceea ce unii experți în securitate descriu ca fiind una dintre cele mai sofisticate rețele de tehnologie de supraveghere din lume, cu milioane de camere în locuri publice și utilizarea în creștere a tehnicilor precum monitorizarea smartphone-urilor și recunoașterea facială. Oficialii de securitate dintr-una dintre cele mai mari provincii ale Chinei au comandat un sistem de supraveghere pe care au arătat, într-o serie de documente, că vor să-l folosească pentru a urmări jurnaliştii şi studenţii din străinătate, printre alte „persoane suspecte”.
O licitație publicată pe site-ul de achiziții al guvernului provinciei Henan, care a ajuns în presă, detaliază planurile pentru un sistem care poate aduna fișiere individuale despre astfel de persoane de interes care vin în Henan, folosind 3.000 de camere de recunoaștere facială care se conectează la diverse baze de date naționale și regionale. Un contract de 5 milioane de yuani (782.000 USD) a fost atribuit companiei chineze de tehnologie Neusoft, care trebuia să termine implementarea sistemului în termen de două luni de la semnarea contractului, arată documente publicate pe site-ul de achiziții guvernamentale Henan. În documentul de licitație, camerele specificate trebuie să poată construi un fișier relativ precis pentru persoanele ale căror fețe sunt parțial acoperite de o mască sau ochelari, iar cele vizate trebuie să poată fi căutate în baza de date prin simpla încărcare a unei imagini sau căutând atributele faciale. Sistemul va fi operat de cel puţin 2.000 de funcţionari şi poliţişti, şi se precizează că jurnaliştii vor fi împărţiţi în trei categorii: roşu, galben, verde, în ordinea descrescătoare a riscului, conform licitaţiei. Diferite forțe de poliție care acoperă tot Henanul, ai cărui 99 de milioane de locuitori o fac a treia provincie ca mărime din China după populație, vor fi conectate la platformă pentru a intra în acțiune în cazul declanșării unui avertisment, explică licitația. Alertele vor fi declanșate dacă un jurnalist aflat în Henan se înregistrează într-un hotel, cumpără un bilet sau trece granița provinciei, conform licitației. „Persoanele suspecte trebuie urmărite și controlate, efectuate analize dinamice de cercetare și evaluări de risc, iar jurnaliştii trataţi în funcţie de categoria lor”, se arată în document.
Firma de cercetare de supraveghere IPVM, cu sediul în SUA, care a urmărit îndeaproape extinderea rețelei și a identificat pentru prima dată documentul Henan, a declarat că licitația a fost unică prin specificarea jurnaliștilor ca ținte de supraveghere și furnizarea unui plan pentru autoritățile de securitate publică pentru a le localiza rapid și a le împiedica activitatea. „În timp ce China are un istoric documentat de reținere și pedepsire a jurnaliștilor pentru că își fac treaba, acest document ilustrează prima instanță cunoscută în care țara construiește tehnologie de securitate personalizată pentru a eficientiza suprimarea la nivel de stat a jurnaliştilor”, a declarat șeful de operațiuni al IPVM, Donald Maye.
Guvernul provinciei Henan și poliția nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea Reuters. Nici Ministerul Securității Publice și Ministerul de Externe al Chinei nu au comentat.
Accesul public la documentul de licitație a fost dezactivat între timp. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *