◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Pachet legislativ pentru protejarea jurnalismului local, în Congresul SUA

NYX

Congresmenul Mark DeSaulnier, împreună cu colegii săi Ed Perlmutter Jamie Raskin și David Cicilline au prezentat două articole din legislația menită să susțină și să protejeze jurnalismul local, pentru ca acesta să-și onoreze rolul în consolidarea democrației, tragerea la răspundere a Guvernului și informarea electoratului.
Legea Saving Local News Act ar face mai ușor pentru ziare să devină organizații nonprofit, permițându-le flexibilitatea de a se concentra mai puțin pe maximizarea profiturilor și mai mult pe producerea de conținut de calitate.

Stoparea declinului instituțiilor media
Rezoluția privind știrile locale recunoaște importanța instituțiilor media locale pentru societate și exprimă nevoia urgentă ca și Congresul să ajute la stoparea declinului instituțiilor media locale. „Jurnalismul local a fost piatra de temelie a democrației americane, de secole. Am văzut direct cum jurnaliştii de la ziarele locale ne-au informat comunitatea, au educat alegătorii şi au tras puterea la răspundere. Deoarece ziarele locale sunt cumpărate și preluate de mari corporații, Congresului îi revine sarcina de a acționa pentru a proteja acest bun public. Legislația ar face exact asta și ar asigura că ziarele din fiecare comunitate pot continua să ofere o acoperire locală de înaltă calitate, pe care milioane de americani se bazează și o merită”, a spus congresmanul DeSaulnier.
„Sursele locale și precise de știri devin din ce în ce mai importante pentru comunitatea noastră și țara noastră. Cred că noi, la nivelul Congresului, avem un rol de jucat pentru a ne asigura că instituțiile media legitime sunt capabile să se adapteze mai bine la peisajul media în schimbare și să continue să informeze americanii din fiecare comunitate”, a spus Perlmutter.
„Un public american informat este esențial pentru o democrație puternică. Nu putem permite propagandei la nivel mondial și teoriilor conspirației să înlocuiască știrile locale bazate pe reportaje locale. Sunt mândru să mă alătur reprezentantului DeSaulnier în introducerea acestei legislații importante care va oferi știrilor locale flexibilitatea de care au nevoie pentru a se dezvolta într-un mediu media periculos de toxic”, a argumentat Raskin.
„În ultimii 15 ani, unul din cinci ziare s-a închis, iar numărul jurnaliştilor care lucrează pentru ziare a fost redus la jumătate. Această criză a jurnalismului american a dus la crizele pe care le vedem astăzi în democrația și viața noastră civică. Nu putem lăsa această tendință să continue, deoarece, dacă se întâmplă, riscăm să compromitem permanent organizațiile de știri care sunt esențiale pentru comunitățile noastre, care trag la răspundere guvernul și corporațiile puternice și susțin democrația noastră”, a adăugat Cicilline.

Veniturile din publicitate, neimpozabile
Organizațiile media de peste Ocean au salutat demersul din Congres. „Această lege importantă recunoaște importanța jurnalismului nonprofit pentru societatea americană. Acest proiect de lege pentru jurnalism, care ar permite redacțiilor nonprofit să trateze veniturile din publicitate ca venituri neimpozabile, ar putea fi de ajutor pentru o serie de editori”, a declarat David Chavern, președinte și CEO al News Media Alliance.
„Ziarele comunitare explorează multe modele noi de durabilitate. Fără noi, comunități întregi își vor pierde centrul de greutate. NNA susține legea pentru salvarea presei locale”, a declarat Brett Wesner, președinte al Asociației Naționale a Ziarelor și editor al Wesner Publications.
„Proiectele de lege care ajută la susținerea relatării locale, care informează oamenii despre ceea ce fac reprezentanții lor guvernamentali, vor ajuta cetățenii să rămână la conducerea țării noastre”, a comentat George Stanley, președintele Asociației liderilor de știri.
„Ziarele locale sunt încastrate în țesătura societății americane și oferă informații exacte și de încredere, care îmbunătățesc viața persoanelor din comunitățile pe care le deservesc. Această măsură legislativă ar oferi organizațiilor de știri mijloacele de a face față mai bine provocărilor și de a continua să joace un rol vital în comunitățile lor, dând voce celor fără putere”, este de părere Jim Ewert, consilier general în cadrul Asociației Editorilor de Știri din California.
„Free Press Action sprijină această legislație important. În prea multe locuri, mass-media corporativă a micșorat redacțiile sau a abandonat complet comunitățile. Știrile nonprofit sunt cea mai bună speranță a noastră de a menține reporterii concentrați pe nevoile comunităților locale. Acest proiect de lege va înlătura obstacolele în calea jurnalismului nonprofit, va ajuta la lansarea mai multor reviste, va încuraja mai multe publicații existente să devină nonprofit și va crea mai mult jurnalism de înaltă calitate, de care avem nevoie pentru a ne informa comunitățile și a menține democrația înfloritoare”, a adăugat Craig Aaron, președinte și co-CEO al Free Press Action.

Proiectul de lege Saving Local News Act este susținut de: News Media Alliance, Naţional Newspaper Association, News Leaders Association, Association of Alternative Newsmedia, California News Publishers Association, Free Press Action, Facultatea Școlii de Jurnalism de la Northeastern University, Local Independent Online News, Proiectul Salvați Jurnalismul, PEN America, Centrul pentru Jurnalism și Libertate de la Institutul Piețelor Deschise și NewsGuild-CWA.

Roxana Istudor / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *