◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Crizele lumii în 2021, în statistici teribile

Comitetul Internațional de Salvare (IRC) a publicat o Listă de Urgențe în 2021, tablou global al crizelor umanitare sub tripla amenințare a conflictelor, schimbărilor climatice și COVID-19.
Numărul de persoane aflate în nevoie în Mozambic aproape s-a dublat, iar COVID-19 a continuat să dăuneze mijloacelor de trai și să crească nivelul foametei în 2021. Riscurile umanitare au fost atacurile asupra civililor, forțați să-și părăsească locuințele, foametea în extindere, drumurile proaste, restricțiile impuse de forțele de securitate, schimbările climatice.
Prăbușirea industriei petroliere a Venezuelei a fost un factor cheie într-o criză economică ce a devastat sistemul de sănătate al țării și a provocat foamete pe scară largă. Restricțiile legate de COVID-19 i-au lăsat pe venezueleni blocați, lipsiţi de posibilitatea să părăsească țara, în timp ce blocajele din alte părți îi forțează pe cei care au părăsit deja Venezuela să se întoarcă.
Pandemia a adâncit criza economică și foametea din Venezuela, în timp ce restricțiile care vizează controlul virusului au eliminat mijloacele de trai ale multor oameni.
Chiar și după un deceniu de conflict care a dezrădăcinat aproape trei milioane de oameni și a lăsat alte milioane să se confrunte cu o criză a foametei, violența a continuat să crească în nord-estul Nigeriei. Țara a rămas un loc dificil și pentru lucrătorii umanitari care ar putea să ofere asistență umanitară.
Nevoile umanitare larg răspândite în dreptul Sudanului de Sud se extind de la urmările conflictelor persistente la roiurile de lăcuste și de la criza economică la inundațiile masive, plus pandemia și riscul de foamete.
Nevoi umanitare s-au consemnat și în Burkina Faso, stat care până recent nu a fost prezent pe astfel de liste, dar care a fost afectat de un conflict care a perturbat serviciile de sănătate și educație, dar mai ales cele peste 1 milion de persoane strămutate intern și creșterea riscului de foamete.
Etiopia a intrat în 2021 cu o confruntare majoră în regiunea de nord Tigray, care s-a suprapus peste efectele schimbărilor climatice, cel mai mare focar de lăcuste din istoria recentă și pandemia de COVID-19, toate ducând la creșterea numărului de persoane aflate în nevoie până la nivelul de al doilea cel mai mare din lume.
În 2021 s-au consemnat mai mulți oameni confruntați cu o criză severă a foametei în Republica Democrată Congo decât s-a înregistrat vreodată în orice țară. Congo se clasează în topul cinci pentru situații de urgență pentru al treilea an la rând, reflectând volatilitatea persistentă într-o țară care se află la a patra decadă de criză umanitară majoră. Pe lângă violența pe scară largă, Congo a trebuit să se confrunte și cu focarele de Ebola și COVID-19.
Anul 2021 a marcat un deceniu de conflict în Siria, violența, strămutările și nevoile umanitare continuând să crească. Siria a fost în acest an, de asemenea, cea mai periculoasă țară din lume pentru persoanele care se ocupă cu acordarea de ajutor umanitar. Atacurile asupra civililor, caselor și spitalelor au rămas la ordinea zilei, multe familii au fost dezrădăcinate de mai multe ori, sistemul de sănătate a fost decimat, lăsând populația la discreția pandemiei de COVID-19.
Afganistanul a ajuns în fruntea Listei de Urgență, din cauza expunerii mari la tripla amenințare – conflict, COVID-19 și schimbările climatice. Chiar și după patru decenii de crize, nevoile umanitare din Afganistan au crescut cresc rapid pe fondul pandemiei și al violenței necruțătoare, numărul persoanelor care au avut nevoie de ajutor în 2021 aproape dublându-se față de începutul lui 2020.
Yemenul s-a aflat în acest an în fruntea Listei anuale pentru urgențe a IRC. Peste cinci ani de conflict armat major, subfinanțare gravă și criza COVID-19 au împins răspunsul umanitar în pragul colapsului în 2020; în 2021, 80% din populație a avut nevoie de ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *