◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

SIP și International IDEA îi cer președintelui SUA, Joe Biden, să includă libertatea presei la Summit-ul pentru Democrație

Societatea Interamericană a Presei (SIP) și Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală International (IDEA) i-au cerut președintelui Statelor Unite, Joe Biden, să includă libertatea presei și de exprimare pe agenda discuțiilor ce vor avea loc la Summit-ul pentru Democrație (9 și 10 decembrie 2021). La acest eveniment, care se va desfășura virtual,  vor participa reprezentanți din 110 țări.

Într-o scrisoare trimisă președintelui Biden, Jorge Canahuati, președintele SIP, și Kevin Casas Zamora, secretarul general al International IDEA,  și-au exprimat susținerea pentru inițiativa Summit-ului.. Aceștia au arătatcă în multe țări libertatea presei și de exprimare sunt asediate de „regimurile antidemocratice și de forțele totalitare”.

Jorge Canahuati și Kevin Casas Zamora au subliniat că libertatea de exprimare și a presei sunt valori esențiale ale democrației, așa cum apar în Primul Amendament al Statelor Unite, în aproape toate constituțiile țărilor americane și în documentele SIP, cum ar fi Declarația de la Salta privind principiile libertății de exprimare în era digitală, semnată în 2018, și Declarația de la Chapultepec, din 1994.

Șefi de guverne, societatea civilă și reprezentanți ai sectorului privat din 110 state vor participa la acest Summit. Obiectivul președintelui Biden este să stabilească o agendă pentru restaurarea democrației și să analizeze cele mai mari amenințări cu care se confruntă democrațiile.

Agenția de presă EFE a transmis că SUA au invitat numeroase guverne asociatela ceea ce consideră a fi democrația, precum: Spania, Franța, Israel, Pakistan, Argentina, Brazilia, Columbia, Chile, Costa Rica, Mexic, Ecuador, Republica Dominicană, Peru, Paraguay și Uruguay. În schimb, Bolivia, Venezuela, Cuba, Nicaragua, Honduras, Guatemala și El Salvador nu au fost invitate,deoarece, potrivit guvernului SUA, aceste țări suferă de „adevărate provocări” în ceea ce privește democrația.

SIP menționează că mai multe țări din America Latină neinvitate la acest Summit au obținut cele mai mici scoruri în Indexul Chapultepec 2021. Acest clasament SIP măsoară performanța libertății de exprimare și a presei în contexte juridice, judiciare și de violență din fiecare țară, la care se adaugă analiza impactului pe care aceste variabile îl au asupra democraţiei.

SIP este o organizație non-profit dedicată apărării și promovării libertății presei și  libertății de exprimare în  cele 3 Americi (America de Nord. America Centrală și America de Sud) Este alcătuit din peste 1.300 de publicații din emisfera vestică și are sediul în Miami, Statele Unite.

International IDEA este o organizație internațională interguvernamentală al cărei mandat este promovarea și apărarea democrației și organizarea de alegeri libere și corecte la nivel global. Este alcătuită din 34 de state membre și are sediul la Stockholm, Suedia.

Elena Chiriță
Reprezentanţă UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *