◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

One Free Press Coalition a stabilit lista jurnaliștilor care trebuie salvați urgent

La final de an 2021, lista lunară elaborată de Coaliția One Free Press cuprinde nume ale unor jurnaliști amenințați de situații grave, de la impunitate la închisoare și de la supraveghere la hărțuire.

Zhang Zhan (China).  Zhang Zhan a făcut greva foamei în spatele gratiilor și acum se află într-o stare gravă de sănătate. A trecut aproape un an de când jurnalistul independent a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru „provocarea de probleme”, după ce a publicat videoclipuri critice față de răspunsul guvernului la COVID-19 din Wuhan.

Olivier Dubois (Mali). Jurnalistul francez Olivier Dubois a dispărut în luna mai, în timp ce relata despre grupul afiliat Al-Qaida Jamaa Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM). Câteva zile mai târziu, a fost lansat un videoclip cu Dubois, care dezvăluie că a fost ținut în custodia JNIM. El rămâne dispărut, deoarece familia sa continuă să lupte pentru a obține răspunsuri cu privire la locul în care se află.

April Ehrlich (SUA). În septembrie 2020, poliția a arestat-o pe jurnalista de radio local April Ehrlich, în Portland, în timp ce relata evacuarea persoanelor care locuiau într-un parc al orașului. Poliția a acuzat-o de rezistență la arestare.

Lázaro Yuri Valle Roca (Cuba). Jurnalistul cubanez care relatează despre probleme sociale și politice din Cuba pe canalul său de YouTube a fost ținut în arest preventiv de aproape șase luni în urma unei anchete pentru infracțiuni de împărtășire a propagandei inamice.

Juan Lorenzo Holmann și Miguel Mendoza (Nicaragua). Juan Lorenzo Holmann, editorul revistei La Prensa, și jurnalistul Miguel Mendoza au fost închiși din această vară într-o închisoare renumită pentru condițiile sale proaste și tortură, sub acuzații false, venite ca răzbunare pentru relatările și comentariile lor critice. Întemnițarea lor vine într-un moment de represiune escaladată asupra presei din țară și în timp ce zeci de jurnaliști au plecat în exil.

Hanthar Nyien (Myanmar). Producătorul de știri de la Kayamut Media a fost închis în temeiul articolului 505(a) din Codul Penal și al unei alte acuzații penale pentru felul în care și-a făcut meseria. Colegii săi au spus că, în timp ce a fost închis, a fost torturat și lipsit de mâncare și apă.

Ayşenur Parıldak (Turcia). Reporter al cotidianului închis Zaman, Ayşenur Parıldak a fost arestat în 2016, ca parte a represiunilor mai ample împotriva presei, după lovitura de stat din Turcia. I-a fost refuzată eliberarea condiționată, în ciuda faptului că alți jurnaliști cu aceleași acuzații au fost eliberați de atunci.

Ksenia Lutskina (Belarus). Jurnalistă independentă, Ksenia Lutskina a fost arestată după ce a participat la un eveniment la Clubul de presă din Belarus, unde cinci membri ai clubului au fost, de asemenea, arestați și toți au fost acuzați în mod fals de evaziune fiscală. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă șapte ani de închisoare. Jurnalistei, care are o tumoră pe creier, i s-a refuzat tratamentul medical în timp ce se afla în detenție.

Rana Ayyub (India). În luna iunie, poliția din Uttar Pradesh a depus o plângere penală prin care declara că deschidea o anchetă împotriva jurnalistei Rana Ayyub, precum și a publicației The Wire și a altor doi jurnaliști. Ayyub a fost mult timp ținta campaniilor de hărțuire și dezinformare online, ca răspuns la comentariile și relatările sale. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *