◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

”Republica de la Ploiești”

Despre Republica de la Ploieşti se știe mai mult din scrierile lui I. L. Caragiale, ”Boborul!” și ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea”.

Clasicul nostru ne lasă peste timp impresia unei farse istorice demnă de luat în râs. Cu toată imaginea de mascaradă descrisă de Caragiale, ceea s-a petrecut la Ploiești în dimineața zilei de 8 august 1870 a fost un moment de cumpănă care l-a afectat destul de mult pe Carol I. De altfel, instabilitatea politică în primii ani de domnie ai lui Carol a fost mare, până în 1871 s-au schimbat nouă guverne.

Mişcarea complotistă de la Ploiești a fost gândită în Capitală de un grup din care făceau parte: Ion C. Brătianu, Eugeniu Carada și Alexandru Candiano-Popescu.

Scopul principal era detronarea Principelui Carol şi numirea unei regenţe ce ar fi trebuit să pregătească chemarea în ţară a unui văr al lui Napoleon al III-lea, toate acestea pe fondul războiului franco-prusac. Momentul ales pentru complot a fost determinat de informaţiile false primite de la Paris, prin telegrama lui C. A. Rosetti, care anunța o victorie totală a forţelor militare franceze în faţa prusacilor la Gravelotte (6 august 1870, pe stil vechi*).

Acțiunile antidinastice de la Ploiești au fost conduse de Alexandru Candiano-Popescu, fondator al unor ziare și jurnalist. El avea simpatii republicane și mai fusese arestat anterior pentru că intrase în conflict cu autoritățile. Tot el, care fusese militar de carieră până în 1867, ajungând până la gradul de căpitan, făcuse parte din grupul celor care l-au detronat pe Cuza. Instabilitatea lui în opțiunile politice și le justifică în memorii, unde spune că a ales ce voia țara.

Eugeniu Carada este considerat creierul complotului de la Ploiești. Candiano-Popescu nota în memorii**) despre acesta: ”Ziarist meşter, capabil mai cu seamă pe tărâmul financiar, fără lipici, nici la vorbă, nici la fire, revoluţionar de cabinet, fără însă să aibă curajul de a înfrunta primejdia în zile de grea cumpănă”.

La punerea în aplicare a planului antimonarhist a participat și Radu Stanian, primar al Ploieştiului, de profesie avocat.

Iată cum s-au desfășurat evenimentele.

Complotiştii au plecat din casa lui Radu Stanian spre piaţa centrală a Ploieştiului, în acordurile imnului ”Libertăţii“, cântat de Fanfara Gărzii Civice. În fruntea mulţimii se afla Candiano-Popescu, înarmat cu un steagul roşu și cu două pistoale.

Guţă Antonescu a ocupat telegraful, dar a comis o greșeală fatală: o telegramă în care era anunțat complotul a fost lăsată să ajungă la București. Autoritățile au decis să-l aresteze pe Brătianu, care era la Pitești în acel moment, transportându-l la închisoarea de la Câmpulung.

Fără să știe despre arestatrea lui Brătianu, Alexandru Candiano-Popescu s-a autoproclamat prefect de Prahova al guvernului revoluţionar și a citit în fața mulțimii – în jur de trei mii de ploieșteni – o aşa-zisă telegramă de la Brătianu, care anunța pretinsa eliberare de monarhie. Mulţimea s-a îndreaptat apoi spre cazarma infanteriei, unde maiorul Grigore D. Polizu a refuzat să predea puterea.

Maiorul povestește și el în memorii despre dimineața de 8 august 1870. Candiano-Popescu a ajuns mai întâi singur la garnizoana lui, călare pe un cal murg oriental și i-a cerut să se pună sub comanda noului guvern provizoriu, dar el i-a răspuns fostului militar că nu poate executa un ordin decât de la superiorii săi din armată. Candiano l-a amenințat apoi cu venirea celor 3 000 de revoluționari, dar Polizu a rămas pe poziție.

Conspiraţioniştii de la Bucureşti au înțeles că au eșuat în clipa când Brătianu a fost arestat, așa că l-au trimis pe Carada la Ploiești să-i comunice acest lucru și lui Candiano-Popescu.

La ora 16.00, când a aflat vestea, șeful complotiștilor de la Ploiești a abandonat cauza și a fugit la Buzău, unde s-a pus la dispoziția prefectului.

Revoluţionarii au fost arestaţi, represiunea fiind condusă de bravul maior Grigore Polizu. Procesul complotiștilor s-a ținut la Târgovişte. Au fost acuzate 41 de persoane, printre care Alexandru Candiano-Popescu, Eugeniu Carada şi Radu Stanian. Procesul a ținut şapte zile.

Pe data de 17 octombrie toți inculpații au fost achitați.

Decizia nedreaptă l-a mâhnit foarte mult pe principele Carol, care își nota în jurnalul său că dorește să abdice.

Deși a fost adus un afront coroanei, Carol I a trecut peste resentimente și, în timp, i-a cooptat pe unii din foștii complotiști în conducerea țării.

Alexandru Candiano-Popescu și-a răscumpărat păcatele, luptând cu vitejie la Grivița, după care a fost decorat și numit aghiotantul regelui vreme de 12 ani. Ion C. Brătianu a devenit cel mai apropiat colaborator al lui Carol I şi a ocupat funcția de prim-ministru între 1876 – 1888. Eugeniu Carada a fondat Banca Naţională pe care o condus-o timp de 30 de ani.

Pentru fidelitatea sa, maiorul Grigore Polizu a fost numit adjutant domnesc de la 1870 la 1875 și a însoțit cuplul regal într-o călătorie în Germania, Anglia și Franța.
Miercuri, 8 august 2018, la rubrica Pur și simplu Caragiale, veți putea citi versiunea literară a Republicii de la Ploiești, schița ”Boborul!” de I. L. Caragiale (publicată în „Epoca”, II, nr. 310, 21 noiembrie 1896, p. 1–2, cu subtitlul ”Din istoria Republicii ploeștene”, la rubrica ”Tribuna literară”). Comentariu și note de Costin Tuchilă. Fișier audio-video: ”Boborul!” în interpretarea actorului Virgil Ogășanu.

Daniela Șontică
leviathan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *