◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Patria, Biblia și…intimitatea

1. „Există o PATRIE. În afara graniţelor ei îţi dai seama că te găseşti în surghiun şi fără nici un rost. EXILUL nu sfâşie: te macină. Nu te mai adăpi decât cu visuri şi joci numai cu zaruri fără numere pe ele. Puţin mai contează bunătatea. Nu mai eşti decât regele unui regat de umbre” (Gânduri). Antoine de Saint Exupery (1900-1944), romancier, eseist, reporter, jurnalist, aviator căzut la datorie în cel de al doilea război mondial deasupra Mării Mediterane, a scris „Micul prinț”, fiind printre cele mai traduse cărți, în 110 limbi. Face studiile în Franța și Elveția, ajungând pilot de linie al unei companii particulare. Se stabilește în America după care se înrolează în armata franceză și pleacă pe front ca pilot de război. În anul 1943 participă la mai multe misiuni de război în Africa, Sardinia și Corsica. În timpul unui raid deasupra Mării Mediterane la data de 31 iulie 1944 avionul său este doborât și dat dispărut. În anul 1998 se găsește în urma unor cercetări o brățară gravată cu numele său, iar în anul 2003 au fost scoase fragmente din avionul său.

***

2. „BIBLIA NU ESTE CUNOSCUTĂ CUM TREBUIE. EA ARE O FRUMUSEŢE URIAŞĂ. O PLASTICITATE DEOSEBITĂ A LIMBAJULUI, O BOGĂŢIE A GÂNDURILOR, EXTRAORDINARĂ. EU SUNT FIICĂ DE PREOT ŞI MERG LA BISERICĂ”Ana Blandiana (1942-), poetă, scriitoare și luptătoare pentru libertatea civică în România. A scris peste 30 de cărți publicate în limba română și 60 de volume apărute în 26 de limbi. În toată opera sa caută hotarul dintre bine şi rău, dintre înnorat şi senin, dintre lumină şi noapte, exterior şi interior, paradis şi infern. În mai 1990 a reînființat Centrul PEN din România pe care l-a condus până în anul 2004. În noiembrie 1990 s-a numărat printre fondatorii Alianței Civice fiind președintele ei în perioada 1991-2002. În ianuarie 1993 a fost inițiatoare, împreună cu Romulus Guga, a Memorialului Sighet, iar în aprilie 1995 a Academiei Civice, pe care le conduce de la început până în prezent. Este membru corespondent al Academiei Române din anul 2016.
***
3. „În viaţa de zi cu zi avem parte de intimitate. Există o intimitate între colegii de muncă, există o intimitate cu părinţii, cu prietenii tăi. Există o intimitate cu tine însuţi. Există o intimitate cu Dumnezeu. („Credinţa străbună”, 2008). Un om discret e un om cu nas fin, care ştie să nu depăşească aceste graniţe ce delimitează zonele mai sus amintite”. (Călăuza) Andrei Arsenievici Tarkovsky (1932-1986), scenarist, regizor, actor, scriitor rus. Este considerat unul din cel mai influenți cineaști ai erei sovietice și ai întregii istorii a cinematografiei.

P.S. „Toate să le încercați; țineți de ce este bine; Feriți-vă de orice încercare a răului. Însuși Dumnezeul păcii să vă sfințească pe voi desăvârșit, și întreg duhul vostru și trupul să se păzească, fără de prihană, întru venirea Domnului Iisus Hristos”. (1 Tesaloniceni 5, 21-23)

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *