◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

SCULPTURA ÎN CEARĂ, magnifica poveste a întemeietoarei Muzeului Madame Tussauds

Mulți dintre noi am vizitat sau am citit despre celebrul muzeu de ceară Madame Tussauds. Marie Groshltz, alias Marie Tussauds, s-a născut în anul 1761, la Strasburg. Tatăl său a murit la două luni după nașterea sa, în timpul Războiului de 7 ani, dintre francezi și englezi.

După moartea tatălui său, Marie împreună cu mama sa se mută în Elveția, în casa medicului Curtius, unde mama sa a fost angajată ca menajeră. Medicul îndrăgește copilul și începe să se ocupe de educația sa. Curtius excela nu numai în medicină, ci și în sculptura în ceară, pasiune pe care o transmite și micuței Marie.

În anul 1765, medicul înlesnește ca Marie și mama sa să plece la Paris, pentru o mai bună educație a lui Marie. În anul 1776, Marie realizează primul portret în ceară. Personajul era unul celebru, Francois Marie Arouet, zis și Voltaire, scriitor și filosof francez. Au urmat alte portrete ale unor celebrități, Jean Jaques Rousseau, Benjamin Franklin.

În Franța, izbucnește revoluția, iar Parisul nu a mai fost un oraș al artelor. Cu toate acestea, Marie reușește să mențină relații amiabile cu părțile beligerante. Realizează portretul lui Napoleon, dar și pe cel al lui Robespierre.

Marie a avut privilegiul să locuiască la curtea regelui Louis al XVI-lea, unde a legat o strânsă prietenie cu sora acestuia, învățând-o tainele sculpturii în ceară. Revoluționarii au considerat-o o apropiată a regelui și au decis arestarea ei. Va fi întemnițată alături de Josephine de Beauharnais, viitoarea soție a lui Napoleon.

Este salvată de la ghilotină de pictorul David, un apropiat al revoluționarilor. Marie începe o nouă etapă în viața sa. Va executa în ceară portretele celor care au fost executați prin ghilotină.

În anul 1793, ea va realiza masca mortuară a Mariei Antoaneta, soția regelui Louis al XVI-lea, a cărei moarte a fost cauzată de faptul că a fost acuzată că a cheltuit sume uriașe din trezoreria Franței.

În anul 1794, mentorul său, medicul Curtius, moare și îi lasă prin testament toată colecția sa de figurine în ceară. În anul 1795, Marie face cunoștință cu un inginer pe nume Francois Tussaud, cu care se va căsători și va avea trei copii, o fiică și doi băieți. Fiica moare la naștere. În anul 1802, Marie, împreună cu familia sa părăsesc Parisul și se mută la Londra, unde va expune colecția sa de figurine. În anul 1842, își realizează propriul portret în ceară. Moare în 15 aprilie 1850, la vârsta de 88 de ani.

Sculptura în ceară – origini
Sculptura în ceară își are originea în Evul Mediu, atunci când erau realizate măști din ceară aduse ca jertfă în cadrul ceremoniilor. Existau medici care susțineau că puteau stabili gradul de inteligență sau nivelul de agresivitate al unui defunct, în funcție de masca mortuară.
La Muzeul de Istorie al României, sunt expuse patru măști mortuare aparținând, reginei Maria, regelui Ferdinand, regelui Carol I a fiicei acestuia, Maria.

Corneliu Vadim Tudor a deținut în colecția sa, masca mortuară a lui Eminescu, realizată la Spitalul Brâncovenesc, de către sculptorul Filip Marin.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *