Alibunărenii, fideli datinilor strămoşeşti

Alibunărenii, fideli tradiției

Alibunărenii sunt creştini de veacuri. Moştenind tradiţia de la strămoşi, au rămas fideli obiceiurilor și credinţei în Dumnezeu. Așadar, au marcat și în acest an, așa cum se cuvine, două evenimente importante pentru viaţa lor spirituală: Ruga satului şi hramul bisericesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor cu denumirea de Sfânta Maria Mare.
În tradiţia populară, Maica Domnului este ocrotitoarea familiei şi a naşterii pruncilor sănătoşi. În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, se împodobeşte cu flori pentru ca norocul să nu părăsească acea familie.
Miercuri, 15 august, la praznicul Maicii Domnului, alibunărenii, de la mic la mare, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, s-au îndreptat spre lăcaşul sfânt pentru a asista la liturghia închinată Sfintei Mariei, care este şi praznicul Bisericii Ortodoxe Române din Alibunar. Părintele paroh Petru Măran a rostit o predică pilduitoare, urându-le enoriaşilor multă sănătate şi belşug în toate. El le-a reamintit că obligaţia lor morală este să păstreze cu sfinţenie tradiţia şi obiceiurile din acest sat pe veci ocrotit de Sfânta Maria Mare.
În orele serii, în sala Căminului Cultural a avut loc un spectacol folcloric în cadrul ediției a 22-a a Zilelor de Vară ale Alibunarului. Evenimentul l-a inaugurat primarul satului Davor Petrović. ,,Alibunărenii sunt mândri pentru faptul că au reuşit pe parcursul celor 22 de ani să păstreze datinile lăsate din străbuni, ele fiind transmise, nealterate, generaţiilor tinere. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat să rămânem fideli tradiţiei şi obiceiurilor strămoșești”, a spus Petrović.

Ion Mărgan

libertatea.rs

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.