◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Un compozitor român a făcut o descoperire interesantă! Gândurile oamenilor transformate în muzică

Cătălin Creţu, artist multimedia şi compozitor român, a reuşit să transforme fluxul electric din creier în muzică ambientală şi a descoperit ce sunete produc gândurile umane. În prima zi a Innersound New Arts Festival va face prima demonstraţie publică.

La Innersound Festival vor fi zeci de artişti şi şase zile de performance-uri care vor îmbina muzica clasică cu cea electronică, modernă. Iar în deschidere, Cătălin Creţu va susţine un recital nemaivăzut, prin care îşi va transforma propriile gânduri şi sentimente în muzică.

„O să folosesc o cască EEG, cască ce se foloseşte în lumea medicală. Cea cu care se face electroencefalograma. Practic, o cască cu senzori care îţi citeşte gândurile sau curenţii din creier. Şi eu am dezvoltat nişte curenţi muzicali care transformă curenţii din creier în fenomen sonor. Evident, în funcţie de impulsul pe care îl primesc de la vizitatori, de la oamenii care vor fi în proximitatea mea. Cam aşa funcţionează„, a spus Cătălin Creţu, la Interviurile Libertatea Live.

Cătălin Creţu şi Sabina Ulubeanu au vorbit despre evenimentele care vor avea loc în cadrul Innersound Festival 2018

Artistul a explicat cum va crea muzică folosindu-se de propriile gânduri şi sentimente şi cum oamenii din jurul său vor contribui la generarea sunetelor ambientale.

„Eu voi reacţiona la ceea ce se întâmplă în jurul meu. Acum e greu să spun că unul sau altul transformă un anumit sunet, o să fie un soundscape (n.r.- fundal sonor), în funcţie de ce se întâmplă în jurul meu. Încă nu e 100% gata, încă îl mai cizelez, încă îl mai rafinez. L-am mai testat o dată, în urmă cu trei ani, la iniţiativa regizorului Alexandru Berceanu, care a avut ideea să o folosească în spectacol de teatru. Acum folosim o cască mai bună. Cred că este fascinant. De fapt, e vorba de fluxuri de date, de numere, pentru că asta transmite casca. Şi acum rămâne la latitudinea artistului în ce modalitate transformă fluxul de numere în fenomen sonor”, a mai explicat artistul.
Spectacolul va avea loc în data de 28 august, la Galateca, în Bucureşti, începând cu ora 20:00, iar intrarea este liberă.

Acesta reprezintă, practic, debutul celei de-a cincea ediţii a Innersound New Art Festival, singurul eveniment independent din România dedicat muzicii contemporane clasice. Festivalul este gândit ca o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali/multimedia și regizori. Desfășurată sub tema Margini/ Fringe, ediția actuală a festivalului doreşte „să atingă, să încalece şi să topească limitele muzicii clasice şi contemporane, supusă academicului, şi să se deschidă spre lumea nonconformistă a culturii alternative.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *