„Balcanii și Europa” sau demersul jurnalistic echilibrat și calibrat

Cu aproape 19 ani în urmă ieșea de sub lumina tiparului o publicație care a rămas ca un reper în plaja media din România – „Balcanii și Europa”. Realizată în condiții grafice de excepție, cu o imagine distinctă și o direcționare de înalt nivel – reprezentanți de frunte ai statului român, medii academice și culturale, diplomați – publicația a apărut neîntrerupt, adunând, cu fiecare număr, ca o adevărată arhivă a epocii, consemnări și atitudini pe o direcție jurnalistică pe care nu a mai pășit niciun alt nume din presă: zona balcanică. Lume vie, fascinantă, cu problematică de o complexitate recunoscută, această parte a planetei din care și România face parte merita o abordare jurnalistică avizată, iar cea mai bună dovadă este pleiada de articole de forță și substanță care alcătuiesc constructul editorial al revistei „Balcanii și Europa”.
Ajunsă, așadar, la numărul 186, publicația are un cuprins remarcabil: marchează Centenarul Marii Uniri în trei articole de fond cu o încărcătură deosebită, abordează problematica europeană de actualitate, punctează frământările balcanice, reflectă soluțiile globale la chestiuni ardente, circumscrie zona balcanică amplului context internațional, explică evoluții, radiografiază momente politice majore, detaliază impactul intern al unor mișcări internaționale. Începută cu un editorial semnat de Carol Roman și încheiată cu un pamflet al aceluiași cunoscut jurnalist și scriitor, fondator și director general al publicației, revista este o panoramă riguroasă, la cele mai înalte standarde gazetărești, a fenomenelor politico-sociale curente și a proiecțiilor lor. Articolele sunt semnate de personalități ale presei, culturii sau lumii diplomatice, ceea ce conferă o certificare în plus demersului jurnalistic echilibrat și calibrat.

Mereu alături de Diaspora românească, revista „Balcanii și Europa” a tipărit și difuzat un nou Supliment din seria publicațiilor numite „Români peste hotare”, demers ziaristic de excepție, care se adresează conaționalilor noștri ce se află la muncă în străinătate. Atentă la evoluții și la faptul că românii părăsesc în număr alarmant țara de origine pentru a-și căuta împlinirea în state în care nu este ușor de răzbit, publicația, care de această dată se adresează românilor din Spania, le reflectă năzuințele, speranțele, viața de fiecare zi și dorul de casă, punctând, în același timp, și acțiunile pe care le întreprinde statul român pentru a-i atrage înapoi spre locurile natale. Apreciată în mod deosebit în comunitățile de români, expediată la organizațiile și bisericile românești din Diaspora, această ediție specială care merge mână în mână cu „Balcanii și Europa” de mai mulți ani, vine să completeze, prin abordarea complexă – de la „Ce trebuie să știți pentru a lucra legal” până la „Viața nu e chiar roz…” sau „Întoarcerea acasă, un comandament sufletesc” – un tablou jurnalistic de anvergură.

 

 

Roxana ISTUDOR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.