default-logo

Klaus Iohannis, preşedintele României găzduieşte de astăzi Summit-ul Celor Trei Mări

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe vor lua parte, în perioada 17-18 septembrie, la Bucureşti, la cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis.

Summit-ul are ca prim obiectiv dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, prin creșterea interconectivității, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale – transport, energie, digital – și stimularea competitivității economiilor statelor participante.

Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la întărirea unității și coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european.

În al treilea rând, Initiativa are rolul de a contribui la consolidarea relației transatlantice, prin încurajarea prezenței economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată și ca parte a parteneriatului transatlantic.

„Summit-ul găzduit la București de președintele Klaus Iohannis va contribui, totodată, într-o manieră concretă, la procesul de dezvoltare a cooperării regionale, marcând trecerea Inițiativei în faza rezultatelor tangibile.

Astfel, Summit-ul urmărește exprimarea susținerii politice a statelor participante la Inițiativa cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transporturilor și digital, propuse de guvernele statelor participante, crearea unei rețele a Camerelor de Comerț din statele participante la Inițiativa, demararea demersurilor pentru înființarea unui Fond de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări și lansarea oficială a site-ului Inițiativei”, a transmis, vineri, Administrația Prezidențială.

În marja Summit-ului, va avea loc, la Romexpo, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis, prima ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administrația Prezidențială a României și Camera de Comerț și Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite și Scoala Națională de Studii Politice și Administrative.

Cine participă

La Forumul de Afaceri vor participa companii și oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Inițiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai instituțiilor financiare europene și internaționale, precum și reprezentanți ai think-tank-urilor și mediului academic.

Obiectivul Forumului este să stimuleze inițiativele de afaceri și investițiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar și să abordeze factorii potențiali de creștere și inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune.

În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip business-to-business și business-to-government, precum și paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicațiile strategice ale evoluțiilor din cadrul Inițiativei.

Programul

Klaus Iohannis va deschide Forumul de Afaceri luni și ulterior va participa la o sesiune plenară prezidențială alături de președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele Austriei, Alexander van der Bellen, și de comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu.

Luni seară, Iohannis va găzdui la Palatul Cotroceni un eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne și un dineu de gală.

Marți, 18 septembrie, va avea loc Sesiunea Plenară a Summit-ului, care va fi moderată de Klaus Iohannis. Ulterior, președintele va susține declarații de presă, alături de președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și de Rick Perry, secretarul Energiei al SUA.

Reprezentarea statelor participante la summit-ul de la București va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezența anunțată a nouă președinți de stat, a doi președinți de Parlamente naționale, a unui prim-ministru și a unui ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, la summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Inițiativei :
– Comisia Europeană, prin președintele Jean-Claude Juncker.
– Guvernele Statelor Unite ale Americii, în persoana secretarului Energiei, Rick Perry, și al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas.
– Instituțiile financiare europene și internaționale, prin președinții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, sir Suma Chakrabarti, și al Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer.

Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările summit-ului.

Initiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Primele două summit-uri ale Inițiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, și Varșovia, în 2017.

ziare.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.