Serata “Mihai Eminescu, jurnalistul” 17 septembrie 2018

Găzduită de Centrul Cultural” Mihai Eminescu” al sectorului 2, începând cu ora 17,00, s-a reluat o nouă stagiune a Seratelor „Mihai Eminescu, jurnalistul” în al cincilea an de existenţă, moderată de Rodica Subțirelu, redactor șef al publicației „Cronica Timpului”, în prezența unui numeros public. Fixând momentul prin câteva versuri din Topârceanu, moderatoarea îl invită pe jurnalistul Miron Manega să ne transmită” de la Eminescu cetire”, textul ales fiind cel în care Eminescu prioritizează folosirea limbii române în țara al cărui neam e cel român, susținând că” nu noi, ci limba e stăpâna noastră” chiar dacă alături mai trăiesc și unguri și nemți. Precum ne-a obișnuit la ultimele serate, poetul Miron Manega recită din propria creație poemul” Blestem bicefal”.
Moderatoarea îl invită pe jurnalistul Miron Manega să introducă următorul invitat, pe colaboratorul și prietenul său, prof. Univ. Dr. Florin Cristian Gheorghe, matematican, dar exigent cercetător al arhivelor în căutarea documentelor autentice privind raporturile lui Eminescu cu realitățile vremii. Ne este cunoscută rigoarea cercetătorului, dar și pasiunea cu care descifrează alături de colaboratorul său, prof. Tiberiu Spircu, documente inedite pe care ni le aduce la cunoștință în deslușirea unor documente din arhivele Vaticanului și ajunse încă din timpul comunismului în Arhivele Naționale și deci disponibile studiului. De data aceasta sunt discutate Listele lui Lachman despre Societatea Carpații, constituită din români trăitori în spații adiacente României anilor când Eminescu era jurnalist, acestea fiind Bucovina, Ardealul, Basarabia.
Oferind diplome de participare la serată și mulțumind profesorului pentru munca de mare valoare, dna Rodica Subțirelu invită următorul jurnalist, seniorul Corneliu Vlad, cunoscut comentator și expert de politică externă să vorbească despre Jurnalismul în An Centenar. Invitatul începe prin a sublinia caracterul relativ al sărbătoririlor centenare în 2014, centenarul începerii Primului Război Mondial, cu mult festivism în Franța, dar mult mai rezervat în Rusia, în care efectul a fost Marea Revoluție, care a dus la schimbarea sistemului şi la începutul erei comuniste, concluzionând că România s-ar situa între cele două abordări menționate. În continuare, maestrul Corneliu Vlad se referă la perioada când a fost corespondent de presă la Viena și când interesul pentru prezentarea evenimentelor istorice ocupa spații prioritare. Domnia sa este rezervat asupra modului în care România a pregătit evenimentele aniversare prin proiecte consistente, considerând că Ministrul Culturii ar fi responsabil de acest aspect.
În cadrul seratei au avut loc şi lansări editoriale, şi anume volumul” Viața ca un spectacol” semnat de jurnalistul Viorel Popescu care, astfel, împlineşte promisiunea făcută soției într-un moment crucial al vieții lor, în care și-au unit forțele pentru a înfrunta destinul, convinși de puterea afecțiunii. Cartea a apărut sub sigla Editurii UZP. În continuare, președintele UZPR, dl. Doru Dinu Glăvan, anunță noul număr al Revistei UZP (nr.11) cu recomandarea contribuției jurnalistului Dan Toma Dulciu, rezident la Viena, care are acces la documente importante, aflate în arhive din fosta capitală imperială.
Jurnalista Mădălina Corina Diaconu aduce un omagiu memoriei părintelui său, prin tipărirea volumului „Povestea unui steag tricolor”. Este vorba de un fapt istoric legat de fabricarea unui steag tricolor în satul Lupșa din Apuseni, de care se legase sentimental, dar și de acei vrednici și încăpățânați moți, iubitori de neam, de țară și de pământul lor. Volumul cu povestea tricolorului va rămâne mărturie și prin contribuția unui urmaș al celui care a cules povestea steagului tricolor, care românilor le era interzis, astfel că gestul său era considerat unul de eroism și bravură.
Actrița româno-canadiană Claudia Motea încheie serata recitind un poem din cartea sa, publicată la Editura Libris din Brașov..
În încheiere, moderatoarea Rodica Subțirelu propune prezentarea unui scurt metraj cu participarea unor membri ai trupei Teatrului NostruM. De asemenea, președintele UZPR, dl. Doru Dinu Glăvan anunță că serata din luna octombrie, precum și cele care vor urma, va putea fi urmărită în direct, aspect care va permite o mai largă audiență.

 

 

 

Clementina Timuș UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

  1. livia Reply

    FELICITĂRI!

  2. pavel cocuta Reply

    Multumim realizatorilor pentru asemenea momente.

  3. pavel cocuta Reply

    Multumim realizatorilor pentru asemenea momente..

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.