O Duminică frumoasă, cu un festival de vinuri şi dansuri caraibiene

În perioada 22-23 septembrie 2018, la Atrium, în Palas Mall din Iaşi s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Vinuri „Vin la Cultura”.
Organizat de ORA 2011 (Organizaţia Some lierilor din România 2011), evenimentul s-a bucurat în acest an de o participare numeroasă, cu prezenţa a peste 35 de crame din România şi Republica Moldova.
La cele 51 de standuri, vizitate în ziua de duminică, 23 septembrie, oamenii au putut degusta aproximativ 400 de vinuri, inclusiv cele expuse de vestita Societate COTNARI SA, acolo unde directorul de marketing, Cătălin Grecu, a fost pe baricade pe întreaga durată a festivalului. Vizitatorii au putut degusta Frâncuşa Cotnari, Chateau Cotnari, Blanc Cotnari, Busuioacă, Fetească Neagră, dar şi vinul de colecţie Grasă de Cotnari.
Am mai putut admira produsele vestitei crame Purcari (Republica Moldova), aflată la 114 km de Chişinău, în sudul ţării vecine. Fondat în 1827, Chateau Purcari reprezintă unul dintre cele mai valoroase şi renumite domenii ale Europei de Est. În colecţia de vinuri se regăsesc Negru de Purcari, Roşu de Purcari, Alb de Purcari, Purcari Icewine, Cabernet Sauvignon de Purcari, Rara Neagră de Purcari, Merlot de Purcari, Pinot Noir de Purcari, Poşe de Purcari, Chardonnay de Purcari, Pinot Grigio de Purcari.

Să mai menţionăm că, situat la doar câteva sute de metri de râul Nistru şi la circa 30 km de Marea Neagră, având în preajmă două lacuri pitoreşti şi fiind înconjurat de podgorii, Purcari constituie un ecosistem aparte. În zona Chateau Purcari se poate face şi turism, oaspeţii putând fi găzduiţi în 8 camere de lux şi invitaţi la cele două restaurante cu o capacitate totală de 120 persoane, la terase pentru 300 persoane, echipate cu sistem microclimă. Conform celor de la Purcari, turiştii pot vizita beciurile istorice, se pot familiariza cu procesul de producere şi participa la degustări de vinuri. Pe teritoriul Chateau Purcari se pot face plimbări cu barca, ciclism, drumeţii, pescuit, tenis, ping-pong, volei, jocuri pentru copii.
În periplul nostru duminical, de la Palas Mall am ajuns în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a admira… porumbeii, numai că, privirile noastre s-au oprit în fapt de seară asupra unei demonstraţii în aer liber de „salsa – bachata – kizomba – merengue – cha cha cha”, oferită cu mult profesionalism de membrii Clubului Sportiv de Dans „Universul Latino Dance Iaşi”, Spectacolul de dans sportiv s-a petrecut în faţa Cafenelei Piaţa Unirii, iar clubul menţionat anterior oferă doritorilor Cursuri de Dansuri Caraibiene, cu prima lecţie gratuită.
Concluzionând, putem spune că 23 septembrie 2018 a fost o duminică frumoasă pentru mulţi ieşeni, printre ei fiind şi familia autorului acestor rânduri!

 

DAN TEODORESCU / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.