VIAȚA DUPĂ MOARTE. ÎNMORMÂNTAREA CELESTĂ

Cartea Morților este considerată de către tibetani un text sacru. Pentru tibetani moartea este un nou început.
Ritualul înmormântării este unul macabru, pentru noi creștinii. Cadavrul este dus într-un loc cât mai înalt, unde pot veni vulturii să-l mănânce. După câteva zile, familia adună oasele, le taie în bucăți mici și le transformă într-o pudră. Aceasta este aruncată pe coasta munților.

Uneori această pudră este amestecată cu argilă pentru a fabrica statuete. În credința tibetană omul trebuie să-și îndeplinească sarcinile pe care le are și dincolo de moarte. Păsările s-au bucurat de hrană, iar resturile îngrașă solul. Acest ritual se numește înmormântare celestă.

Unii specialiști explică înmormântarea celestă prin faptul că Tibetul este o țară muntoasă și din această cauză nu sunt zone în care să fie amenajate cimitire.

Pentru tibetani pe tot parcursul vieții, simbolurile au un rol esențial. Șarpele, dragonul, triunghiul, sunt câteva din principalele simboluri.

Numărul șapte este considerat sacru. Există șapte etape în viața unui om, șapte puteri, șapte lumi.

Pentru tibetani există cinci elemente. Elementul primordial este focul. Focul înseamnă viață, înseamnă universul.
Celelalte elemente sunt aerul, apa, pământul și eterul. Eterul simbolizează drumul de lumină spre înțelepciune.
Imediat după moartea unei persoane, preoții tibetani prin incantații specifice ritualului, determină sufletul să părăsească corpul fizic și să plece în eter.

Conform credinței tibetane, sufletului îi trebuie trei zile ca să părăsească corpul. În tot acest timp, cadavrul nu trebuie atins de nicio persoană.

În timpul celor trei zile necesare plecării sufletului, rudele defunctului cheamă un astrolog care va calcula în funcție de ora morții ceea ce se va întâmpla cu spiritul.

Tibetanii calculează un horoscop, în momentul nașterii și unul în momentul morții. În acest mod ei pot afla ce se întâmplă cu spiritul, când se va reîncarna și în ce se va reîncarna.

Se spune că, oamenii evoluați spirituali se vor reîncarna tot în oameni dar superiori celor care au fost.
Cei mai puțin evoluați spirituali se vor reîncarna în plante și animale. Pentru tibetani ritualul înmormântării este un pasaj, o trecere către o altă viață.

Timp de 49 de zile, din șapte în șapte zile, rudele dau ofrande. După 49 de zile, doliul ia sfârșit pentru că sufletul s-a reîncarnat.

efemeride.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.