◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

AMINTIRI CENTENARE

La Mogoșoaia a avut loc conferința dedicată împlinirii celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri

Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti a organizat miercuri, 26 septembrie 2018, la Mogoșoaia conferința AMINTIRI CENTENARE, prima din seria mai multor evenimente dedicate împlinirii celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.
La eveniment au participat, alături de peste 250 de seniori bucureșteni, mai multi invitați de onoare, printre care: Lector Univ. Dr. Bogdan Bucur (SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Dep. Sociologie), autorul volumului” Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri” – un omagiu adus memoriei celor care au făcut posibilă nașterea României Mari, Conf. Univ. Dr. Adrian Niculescu (SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Dep. Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene) și Conf. Univ. Dr. Cristina Păiușan – Nuică, cercetător Muzeul Național de Istorie al României și Decan al Facultății de Relații Internaționale, Istorie și Filosofie, Universitatea” Spiru Haret”.

Alexandra Dobre, Directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului București:
” Marea Unire din anul 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românești, mai ales că la înfăptuirea României Mari a stat actul de voinţă al neamului românesc. Celebrarea Centenarului Marii Uniri trebuie să fie pentru noi toți un moment de reflecție profundă și de asumare onestă a trecutului, pe care cu respect și considerație trebuie să îl transmitem generațiilor viitoare” – a spus Alexandra Dobre, Director CSMB.” Seria de conferințe istorice AMINTIRI CENTENARE își propune să aducă în centrul atenției importanța Unirii tuturor românilor, promovând identitatea și valorile naționale”.

Cei trei istorici au prezentat alocuțiuni care au avut în prim-plan protagoniștii și evenimentele ce au precedat, au marcat și au urmat Marii Uniri de la 1918:” Eroine din Marele Război și drumul spre Marea Unire: Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu, Colette Lahovari Plagino, Hortensia Papadat – Bengescu, Maria Ventura, Maria Filotti” a fost tema prezentată de Dr. Cristina Păiușan – Nuică.
Istoricul Adrian Niculescu a vorbit despre aspectele știute și mai puțin știute ce au condus la Unirea tuturor românilor, dar și despre Primul Război Mondial, iar autorul Bogdan Bucur, a trecut în revistă impresionantele studii explicative, documentele inedite și imaginile rare cuprinse în cartea sa și a vorbit despre „viața socială a perioadei de neutralitate (1914-1916), complicatele și sângeroasele vremuri ale Primului Război Mondial, continuând cu Marea Unire”. Un eveniment important ce a fost consemnat, cităm, „printr-o selecție științifică riguroasă, atentă, pasională în legătură cu procesul complicat care a generat unificarea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Satmarului și Insula Ada Kaleh cu România în intervalul 1918 – 1919”…

Conferința a fost urmată de un concert dedicat muzicii celor 100 de ani de Unire, o evocare a melodiilor de odinioară, care și-au câștigat prin frumusețe dreptul la nemurire și care au creat un univers sonor recompus din șlagăre de neuitat. De la celebrele romanțe, tango-uri, valsuri şi fox-trot-uri ale compozitorilor români, care răsunau în vremurile de odinioară în restaurantele și grădinile de vară ale Bucureștilor din perioada interbelică, la creațiile de muzică clasică, operă și operetă, care răsunau în sălile de concert ale acelor vremuri… De la muzica lăutărească, cântată cu foc în anii ‘20 în mahalale Bucureștilor, la șlagăre și creații de neuitat ale muzicii ușoare românești.

La final, toți invitații au primit câte un exemplar din” Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri” de Bogdan Bucur (a doua ediție revizuită și adăugită, cu peste 800 de pagini), o lucrare impresionantă, tipărită în condiții grafice deosebite. Evenimentul a fost urmat de o sesiune de autografe oferite de Bogdan Bucur.

” Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri reprezintă cinstirea acelora care, în marile clipe istorice, au înfăptuit visul milenar al tuturor românilor: întregirea României” – a menționat autorul.” Și, chiar dacă visul unirii tuturor românilor într-un singur stat național unitar nu a fost unul milenar – ideea a prins contur de abia către jumătatea secolului al XIX-lea, și nici nu a ținut prea mult (România Mare se prăbuşeşte teritorial în 1940, după numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 rămâne, indiscutabil, momentul astral din întreaga istorie a românilor. Această a doua carte de aur – prima carte de aur – datată 1929 – aparține patrimoniului cultural național mobil și este un manuscris pe pergament, realizat manual pentru serbarea primilor 10 ani de la înfăptuirea Marii Uniri – reprezintă, așadar, un modest omagiu adus memoriei celor care au făcut posibila nașterea României Mari”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *