◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Cum să îţi antrenezi creierul ca să fii FERICIT

Secretul unei fericiri de durata ar putea fi rezumată în numai câteva cuvinte mai puţin obişnuite: „Neuronii care colaborează se interconectează mai bine”. Această propoziţie este susţinută de neuropsihologul Rick Hanson. „Cu cât mai mult neuronii (celulele creierului) lucrează împreună, cu cât mai intensitatea colaborării cu atât mai bine se vor interconecta şi va creşte forţa lor interioară în ceea ce priveşte sentimentele de fericire, recunoştinţă, încredere, succes, ai iubi şi a se simţi iubit”.

Însă cei mai mulţi dintre oameni nu pot rămâne zi de zi într-o stare emoţională pozitivă astfel încât să se transforme în obişnuinţă inclusiv la nivel neuronal (ceea ce înseamnă că nu există destul colaborare şi interconectare între celulele creierului). Pe de altă parte, în mod natural oamenii au tendinţa de a se fixa pe experienţele negative.
Emoţiile pozitive şi cele negative folosesc diferite sisteme de memorare, potrivit lui Hanson şi emoţiile pozitive nu se transferă uşor în memoria pe termen lung.

Hanson susţine că problema este legată de faptul că oamenii sunt construiţi astfel încât să se concentreze pe lucrurile rele. Iar această „eroare negativă” determină creierul să reacţioneze intens la veştile rele, comparativ cu modul în care răspunde la veştile bune. Creierul a evoluat pentru a căuta în mod constant ameninţările şi când găseşte una s-o izoleze şi astfel să piada din vedere imaginea de ansamblu.

„Din cauza acestei erori negative a creierului ne este atât de greu să învăţăm din experienţele pozitive, deşi aceasta este cea mai bună cale de a ne creşte forţa interioară”, susţine Hanson.
Modalitatea pentru a „conecta cu fericirea” în creier este să rămân în prezent, să te bucuri de momentele plăcute şi fericite pe care ţi le oferea viaţa.

„Cheia este să încerci să aduci lucrurile bune în creierul tău. Adică să treci experienţele pozitive în memoria pe termen lung a creierului”, spune Hanson.

Specialistul dezvăluie unele dintre cele mai ascunse secrete ale neuropsihologiei pentru a depăşi erorile negative şi să fixezi fericirea în creier, optimizându-ţi potenţialul pentru bucurie.

1. Alege momentele frumoase

În fiecare zi există momente pozitive şi, indiferent de cât de mici sau lipsite de importanţă sunt, pot fi instrumentele prin care îţi poţi schimba perspectiva. Însă pentru a face asta, trebuie să-ţi faci timp pentru a aprecia aceste momente de bucurie şi să le creşti intensitatea şi durata astfel încât să poată fi ancorate în creier.

„Oamenii nu recunosc puterea ascunsă a experienţelor zilnice. Suntem înconjuraţi de oportunităţi – 10 secunde aici sau 20 de secunde acolo – doar pentru a înregistra experienţele folositoare şi să învăţăm din ele. Oamenii nu fac asta deşi ar putea”, susţine Hanson.

Când apreciezi şi maximizezi micile experienţe pozitive, spune el „creşte senzaţia de implinirire, siguranţă, iubit, plăcut şi respectat. Aşa că nu te mai simţi strivit… Nesiguranţa dispare pentru că ai încorporat toate acele lucru bune în tine”.

2. Concentrează-te pe experienţele pozitive cu un impact mare asupra ta
Anumite experienţe vor avea un efect pozitiv mai mare în funcţie de erorile negative ale unei persoane la un moment dat. Spre exemplu dacă eşti îngrijorat de sănătatea ta, ai nevoie de experienţe care să rezolve aceea îngrijorare – astfel ca, în loc să cauţi succesul său să te rogi la muncă poate ar trebui să te ocupi de lucrurile care îţi dau senzaţia de siguranţă sau o stare de bine.

„Vrei experienţe care să se potrivească cu problema, precum se potrivesc medicina şi boala”, a adăugat Hanson.
Oamenii au trei nevoi fundamentale pentru siguranţă, satisfacţie şi interacţiune, explică el. Aşa că dacă ai o problemă legată de sănătate îţi doreşti să găseşti experienţe care să-ţi crească sentimentele pozitive în acest sector. Dacă problema este legată de interacţiune, ar trebui să te concentrezi pe micile momentele pozitive de conectare cu alţii. Dacă eşti anxios şi te simţi ameninţat te va ajuta să te simţi puternic şi protejat în sinea ta.

3. Fii de partea ta
Un ingredient esenţial pentru fericire este setarea unei intenţii pentru bucurie şi concentrarea pe aceasta.

„Dacă nu ţinem cu noi, nu ne protejăm, iar acest lucru este fundamental pentru orice persoană. Exista o glumă printre terapeuni: (De câţi terapeuni este nevoie pentru a schimba un bec? Numai de unul, dacă becul vrea să fie scbimbat). Cu alte cuvinte, dacă cineva nu vrea să se schimbe, n-o va face indiferent de cât de mult ajutor va primi din partea celor din jur”, spune Hanson.

Asta înseamnă că dacă persoana pe care o iubeşti este supărată sau îngrijorată, încerci să-l ajuţi cât de mult poţi.
Însă dacă tu eşti supărat sau îngrijorat, adesea nu depui acelaşi efort pentru a te ajuta pe tine însuţi. În loc de asta ai tendinţa de a rămâne supărat şi să te concentrezi pe lucrurile negative mai mult decât este nevoie.

sfatulparintilor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *