◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Comoara din salina Turda

Lucrările de modernizare care se fac la Salina din Turda, au permis cercetări avansate cu mijloace radar de mare adâncime ale muntelui de sare. Pe una din imaginile radar apare o structură asemănătoare cu un tren blindat, imaginea – deși neclară – a arătat forma unei platforme de tren și a tunurilor, îngropate la cca 300 m adâncime.

Ministrul culturii şi identităţii naţionale din România, George Ivașcu, a declarat astăzi că descoperirea a fost „fără precedent”, adăugând: „Nu știm exact ce este în interior. Probabil echipament militar, dar și bijuterii, opere de artă și documente de arhivă”.

„Trenurile naziste din această perioadă au fost folosite pentru a transporta obiecte extrem de valoroase și acesta este un tren blindat, este un indiciu mare, poate acolo este faimoasa Cameră de Amber din Rusia”.

Examinând imaginile radar, autoritățile sunt acum „99% sigure că există trenul”, iar comorile de artă și aur, care se află pe el vor fi returnate proprietarilor de drept, dacă aceștia mai pot fi găsiți, dacă nu ele vor intra în patrimoniul național.

„Eventualele cereri din partea Rusiei de a se înapoia Camera de Chihlimbar sau alte obiecte de aur, ar putea fi negociate cu returnarea la schimb a Tezaurului României trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial în decembrie 1916” a continuat ministrul, zâmbind poznaş.

Camera de Chihlimbar era împodobită cu aur, chihlimbar și bijuterii și a fost construită pentru prima dată în 1700 în Prusia. Aceasta a fost dată Rusiei lui Petru cel Mare în 1716 pentru a sărbători pacea dintre Rusia și Prusia și a fost instalată inițial la Palatul de Iarnă de la Sankt Petersburg și ulterior mutată la Tsarskoe Selo la dorința țarinei Elisabeta.

Când liderul nazist Adolf Hitler a trimis trupe spre est în timpul celui de-al doilea război mondial, ei au prădat comori de artă și obiecte de aur de-a lungul drumului. Deși muzeografii ruși, încercau să ascundă Camera de Chihlimbar care fusese demontată, împreună cu alte obiecte din aur, soldații naziști i-au reperat și au preluat comoara, transportând totul într-o locație secretă.

În timpul retragerii trupelor germane din Rusia în primăvară lui 1944, comoară a dispărut fără urmă, nemaiștiindu-se nimic despre ea.

Experții de la Salina Turda au folosit imagistică radar pentru a detecta, ceea ce ei spun, că sunt galerii subterane necunoscute în planurile originale ale Salinei din Turda.

Ascunderea trenului blindat este făcută în subteran, dedesubtul unei linii de cale ferată, unde în aprilie 1944 a fost fost oprite mai multe trenuri militare, în timpul retragerii din Rusia.

„Dacă trenul blindat ar fi dezgropat, el ar putea fi folosit la completarea amenajării turistice actuale a Salinei care este vizitata în fiecare an de cca 1 milion de turişti”, a declarat directoarea minei dna Simona Baciu.

Este cunoscut faptul că în timpul celui de al doilea război mondial, Salina a fost folosită că depozit de muniție și armament militar.

Este cert că galeriile minei de sare au fost folosite de militarii naziști, dar nimeni nu știe ce s-a întâmplat acolo cu adevărat – ar putea fi locul de odihnă al Camerei de Chihlimbar, o comoară de artă estimată a fi în valoare de 200 de milioane de lire sterline, plus alte lingouri și obiecte de aur.

timpurigrele.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *