◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Centenarul Marii Uniri „100 de baloane pentru România”, în Maramureş

Maramureşul a găzduit în aceste zile de început de brumărel, una dintre cele mai mari sărbători a baloanelor cu aer cald din Europa de Est, „100 de baloane pentru România”, cu echipaje din 28 de ţări de pe continent.
Ziua de joi, 4 octombrie, a fost cu totul specială pentru toate echipajele dar şi pentru locuitorii spaţiului etno – cultural al Ţării Lăpuşului.
Cele o sută de baloane au colorat cerul în explorarea matinală „julesvernesiana” şi, datorită curenţilor de aer, a vântului uşor din toate direcţiile, au fost zboruri line şi aterizări fericite, atât pentru piloţi cât mai ales pentru puţinii jurnalişti care au avut şansa să zboare.
Oaspeţii Lăpuşului au avut parte apoi de vizite la ateliere de cioplituri în lemn, ţesături, în lăcaşuri de închinăciune şi la stâna de oi.
Seara, în comună Lăpuşul Românesc, cei 400 de membri ai echipajelor s-au ospătat cu bunătăţile specifice zonei înveseliţi cu cetera şi hori tradiţionale.
„Trebuie să recunoc că a fost una dintre cele mai frumoase zile de când zbor, o zi fericită, o zi extraordinară. Zona de zbor, vântul uşor de la sol ne-au dus într-o direcţie, pe etajele superioare pe alte direcţii, ne-au plimbat circular într-o zonă extraordinar de frumoasă. Sunt foarte mândru că am reuşit să ajung la această ediţie a cincea ediţie a festivalului „Maramureş Balloon Fiesta”, dedicată Centenarului Unirii”, ne-a declarat pentru Radio România Actualităţi pilotul român John Istrate, iniţiatorul primei ediţii de acum şapte ani.
Au urmat alte trei zile de zbor cu baloanele cu aer cald pe Aerodromul din Baia Mare, cu cinci sesiuni de zboruri libere pentru public.
În ultima zi, duminică 7 octombrie, echipajele au păstrat un moment de reculegere pentru eroii români şi europeni la o sută de ani de la încheierea primului război mondial, iar spre seară fiesta baloanelor s-a încheiat cu un salut de Centenar pentru România din partea tuturor echipajelor.
Pilotul basarabean, Sergiu Zavulan: „Bucuros să vin la Baia Mare de fiecare dată, dar ceea ce a fost aici în Maramureş în aceste zile rar mi-a fost dat. Cred că a fost între cele mai mari şi mai frumoase festivaluri de acest fel din Europa, o sărbătoare a bucuriei în acest an Centenar. La mulţi ani, România”!

Adrian Marchis, UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *