◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Cărtărescu: Sincer vă spun, eu nici nu știu din ce trăiesc. Soția mea se ocupă de asta

Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat că, în România, foarte puțini sunt cei care reușesc să trăiască din scris. Faptul că munca unui scriitor este plătită cam cel mai prost dintre toate celelalte profesii spune ceva despre lumea în care trăim, a punctat acesta.

Cărtărescu a dat și exemplul unor țări precum SUA și Germania, în care cultura este văzută la adevărata sa importanță.
” Sincer vă spun, eu nici nu știu din ce trăiesc. Soția mea se ocupă de asta. Eu trăiesc pur și simplu. Faptul că munca unui scriitor este plătită cam cel mai prost dintre toate celelalte profesii ale oamenilor, spune ceva despre lumea în care trăim. În condițiile în care, să spunem, un roman se scrie în doi ani și după publicare este vândut în peste 1.000 de exemplare, deja este considerat bestseller. Dacă pentru acel roman, ca scriitor, câștigi 6.000 de lei, împărțiți la doi ani și vedeți cât câștigă un scriitor din munca lui. Este o problemă teribilă pe care noi nu știm încă să o rezolvăm. În SUA, o țară cu 4000 de universități, scriitorii, cei mai mulți dintre ei, sunt profesori de creative writing și pot trăi demn din scrisul lor. În Germania, scriitorii scriu timp de șase luni și în alte șase luni fac turnee de lectură. Nemții știu că o dată pe lună, trebuie să meargă la teatru, știu că o dată pe lună trebuie meargă la operă și că o dată pe lună trebuie să vadă și să asculte un scriitor. E foarte bine înșurubat în mintea lor acest lucru. Ca urmare, scriitorii timp de șase luni umblă ca rockerii prin zeci de orașe și își citesc textele, câștigă în fiecare oraș 400-500 de euro pentru o seară de lectură și din asta pot trăi și cealaltă jumătate a anului. Acesta este sistemul prin care artiștii, în general, pot trăi cu demnitate. La noi nu există nimic de acest fel. Dacă am face turnee, nu ar veni nimeni, probabil, sau pentru foarte puțini scriitori s-ar mișca cineva de acasă. În universități lucrează câțiva scriitori, mai ales critici literari. Dar marea majoritate a scriitorilor nu pot să facă nimic altceva, sunt oameni străini în lumea asta. Acești oameni sunt cei care primesc din partea Uniunii Scriitorilor anumite pensii, dar în general câștigă extrem de puțin și acest lucru este rușinos”, a declarat Mircea Cărtărescu, citat de transilvaniareporter.ro.

b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *