◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Filme Documentare la Aniversarea TVR Iași

Despre viaţa noastră de ieri şi de astăzi, în Gala aniversară “Ineditul filmului documentar”

Cu prilejul împlinirii a 27 de ani de existenţă, Studioul TVR Iaşi învită publicul de toate vârstele miercuri, 31 octombrie, de la ora 17,00, la Muzeul Unirii şi joi, 1 noiembrie, ora 10,00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, la vizionarea a patru filme documentare semnificative despre viaţa de ieri şi de astăzi a românilor, sub genericul “Ineditul filmului documentar”
De la Cazul Ţuculescu, celebru pictor deopotrivă ignorat si metamorfozat în adevărat mit cultural, la oamenii pentru care singură tea asupra izolării în munţi înseamnă de fapt viaţa de zi cu zi. De la drumul anevoios al bobului de grâu de la poalele Călimanilor la visul de aur şi coroana de oţel, visul de unitate al romanilor.
Sunt tot atâtea repere ale unei călătorii într-o mereu, altfel de Românie. Câteodată surprinzătoare, de multe ori fardată de prejudecăţi, adeseori cu adevărat uimitoare, niciodată aceeaşi, dar întotdeauna fascinantă.
Din cele patru puncte cardinale ale ţării realizatorii TVR de la Timişoara, Craiova Tg. Mureş şi Iaşi îşi dau întâlnire, de loc întâmplător în anul rostuirii unui veac de la Unire, în clădiri cu o istorie semnificativă.
De aici, de la Muzeul Unirii va începe exerciţiul unui itinerariu virtual de redescoperire a României, prin decupajul unei foi de parcurs, ale cărui borne vor fi patru documentare reprezentative din cele studiourile teritoriale ale televiziunii romane.

Miercuri, 31 octombrie 2018, ora 17,00, Muzeul Unirii
CAZUL ŢUCULESCU
Regia Mirela Giodea – TVR Craiova
Durata 59 min

IZOLAŢI ÎN ROMÂNIA
Regizor Dite Dinesz – TVR Timişoara
Durata 30 min

Joi, 1 noiembrie 2018, ora 10,00, Aula B.C.U.
VIS DE AUR, COROANĂ DE OŢEL
Regia Gabriela Baiardi- TVR Iaşi
Durata 90 min

DRUMUL BOBULUI DE GRÂU
Regia Vasile Braic – TVR Tîrgu-Mureș
Durata 30 min.

CAZUL ŢUCULESCU
Regia Mirela Giodea – TVR Craiova
Durata 59 min, HD

Ion Ţuculescu este unul dintre cei mai importanţi pictori români ai secolului XX, atât prin opera sa, cât şi prin influenţa pe care a exercitat-o asupra generaţiilor următoare de artişti. În anul 1965, anul marii expoziţiei retrospective Ţuculescu, artistul devenea, dintr-odată, la puţin timp după moartea sa, primul mit cultural al noului regim comunist.
De ce artistul constituie un caz? Răspunsul vine în urma unei remarcabile investigaţii culturale a echipei craiovene.
Filmul a fost prezentat în cadrul Târgul de Artă Artsafari de la Bucureşti.

IZOLAŢI ÎN ROMÂNIA
Regizor Dite Dinesz – TVR Timişoara
Durata 60 min, HD

Trăiesc o viaţă în munţi, la capătul unor poteci. Nu au nimic din ce avem noi, drum, magazin sau medic. Dar trăiesc după propriile lor puteri şi după bunul plac al muntelui. Un an întreg am umblat pe poteci în căutarea lor. I-am găsit în munţii României din Caraş până în Maramureş, şi din Suceava până în Neamţ.
România, aşa cum era ea, înainte de a învăţa reguli impuse de lumea modernă, e România izolată. Aceasta e ultima generaţie de oameni care mai ştiu să trăiască singuri pe un munte.

DE AUR, COROANĂ DE OŢEL
Regia Gabriela Baiardi – TVR Iaşi
Durata 90 min, HD
Este un film-eveniment sau un film-document necesar oricărei generaţii de români, pentru că „spiritul trecutului nostru trăieşte aici mai viu şi mai bogat decât oriunde aiurea”, după cum spunea, despre Iaşi, marele istoric Nicolae Iorga.
Documentarul „VIS DE AUR, COROANĂ DE OŢEL” rememorează capitole importante din trecutul nostru: de la revoluţia paşoptistă şi până după Marea Unire. Cine sunt românii, de ce îşi doreau să trăiască în graniţele unui singur stat, cu ce sacrificii au întregit patria şi de ce nu a rezistat proiectul de la 1918. Un vis de aur peste care a strălucit o coroană de oţel.
Filmul a fost distins cu premiul „CENTENAR”, în august 2018, la Festivalul Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi „Simfest” Târgu Mureş.

DRUMUL BOBULUI DE GRÂU
Regia Vasile Braic – TVR Tîrgu-Mureș
Durata 27 min, HD

Documentarul Drumul bobului de grâu vă propune o călătorie în timp, în satul ardelean de la mijlocul secolului trecut, unde cea mai grea îndeletnicire era obținerea pâinii… Documentarul reprezintă un proiect inedit care reconstituie, pas cu pas, drumul anevoios al bobului de grâu în satele de la poalele Călimanilor, pe vremea când pâinea nu era cea de toate zilele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *