◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Întâlnire românească la München, în Germania

Luni, pe 29 octombrie 2018, de la ora 11.00, la Consulatul General al României de la München a avut loc o „masă rotundă” pe teme de actualitate românească în Germania. Partenerii de discuţie au fost reprezentanţii Centrului Cultural Româno-German „Dumitru-Dorin Prunariu” din Nürnberg, în fruntea delegaţiei fiind preşedinta Ionela van Rees-Zota şi reprezentanţii Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cu prezenţa benefică a doamnei secretar general Alina Hagima.

De menţionat că, în zona de sud a Germaniei, în landul Bavariei, trăiesc peste 500.000 de români, dar există şi o prezenţă solidă a membrilor minorităţii germane originari din România.

Se mai spune că, în toată Germania, trăiesc aproximativ 900.000 de cetăţeni români, iar numărul lor este în creştere!

În acest context, tema discuţiilor purtate la „masa rotundă” de la München a avut următoarele direcţii sociale prioritare:

– Situaţia românilor care nu au adăpost;

– Situaţia românilor care nu au de lucru;

– Modul cel mai uşor accesibil pentru integrarea acestora şi pentru învăţarea limbii germane.
Prezentă în fruntea delegaţiei venită de la Nürnberg, jurista şi jurnalista Ionela van Rees-Zota, nimeni alta decât Directorul Fondator al Centrulul Cultural Româno-German „Dumitru-Dorin Prunariu” şi managerul general al ziarului „Vocea Ta” și al Agenției de Presă „Așii Români”, ne-a detaliat: „Întâlnirea de la Consulatul General al României de la München a fost un câştig pentru noi toţi, problemele puse în discuţie fiind extrem de importante şi de mare actualitate pentru românii din Germania şi din Europa. S-a mai vorbit, de asemenea, despre modalităţile şi criteriile depunerii Proiectelor, menţionându-se în acelaşi timp că există posibilitatea ca Ministerul Românilor de Pretutindeni să ajute Asociaţiile cu materiale promoţionale, costume populare, rechizite şcolare etc.

De asemenea, s-a apreciat faptul că în cadrul Centrului nostru Cultural de la Nürnberg se organizează diverse cursuri de limba română, limba germană, limba engleză. Pot să vă spun că doar într-o singură săptămână au trecut pragul Centrului un număr de peste 100 persoane, cu diferite probleme personale sau colective, cărora noi le acordăm tot sprijinul de care dispunem. Din cele 106 persoane care au venit la Centru, 12 au locuri de muncă, 45 sunt încadrați la cursul de limba germană, 13 au beneficiat de consultanţă juridică, 18 au beneficiat de consultanţă la nivel general, 8 au beneficiat de consultanţă psihologică și restul de 10 persoane au fost cu probleme diverse. Iată un început promițător, căci s-a văzut că Centrul nostru are căutare la românii din Diasporă! Mulţumesc pe această cale tuturor persoanelor care fac voluntariat în cadrul centrului!”.
Vă mai informăm că, din delegaţia Centrului Cultural Româno-German „Dumitru-Dorin Prunariu”, inaugurat pe 6 octombrie 2018 la Nürnberg, în landul Bavariei, în prezenţa singurului cosmonaut al României, cel care dă, de altfel, şi numele locaţiei, au făcut parte Ionela van Rees-Zota, Berthold Staicu, Zoly Mihai, Natalia Panţa-Glöckner, Daniela-Anca Caba, Alexandra Elena Stroia, Eugen Kamp, Heinrich Schoster, Monica Buchfelder, Ramona Roşu.

* Ionela van Rees-Zota: O româncă şi un OM cu inimă mare!

În final, acelaşi OM cu inimă mare, românca Ionela van Rees-Zota, soţie şi mamă a trei copii minunaţi la Nürnberg, ne-a mai declarat: „61 de copii au nevoie de încălțăminte și îmbrăcăminte! Nu ar strica și ceva alimente! Am dat de puţine zile startul unei campanii aici, în Germania, unde vom strânge pentru acești copii din România ceea ce le trebuie! Donațiile se pot aduce la adresa: Petersauracher Str 47 – Centrul Cultural Româno-German din Nürnberg, până pe 7 noiembrie 2018, de luni – sâmbătă, între orele 10:00 şi 14:00. Se pot aduce şi după ora 14:00, dar sunând în prealabil la numărul de telefon 01603373128. Vă mulțumin anticipat pentru ajutorul acordat!”.

Despre activitatea voluntară a Ionelei van Rees-Zota în diverse acţiuni de promovare a comunităţii române din Germania, inclusiv pe TVR Internaţional şi în mass-media din Nürnberg, recentele postări de pe „Facebook” sunt de bun augur, după cum urmează:
– Alexandra Elena Stroia: „Eşti cea mai tare Ionela şi sunt mândră că fac parte din echipa ta. Ai toată consideraţia noastră pentru tot ceea ce faci pentru semeni şi nu numai!”;

– Lucian Celmare: „Bunul Dumnezeu să o întărească pe Ionela în tot ceea ce face! Cu siguranţă are şi satisfacţii sufleteşti. Mult, mult succes şi numai bucurii!”;

– Andreea-Laura Novac: „Felicitări suflet minunat care ești alături de noi toți, care suntem plecați din țara noastră dragă, România. Bunul Dumnezeu să îți deie putere și să reuşeşti în tot ceea ce ți-ai propus, Ionela!”.
– Ghiţă Bognar: „Foarte frumos Ionela, suntem mândri de tine!”.
Păstrând proporţiile de rigoare, putem remarca faptul că activitatea româncei din Germania, Ionela van Rees-Zota, în sprijinul semenilor, poate fi asemuită la un moment dat chiar cu munca voluntară depusă la începutul secolului trecut, de Regina Maria a României, cea care a fost una dintre personalităţile marcante şi cu un mare impact în epoca sa, nu numai la nivel politic, ci şi la nivel social şi cultural.

DAN TEODORESCU / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *