„TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!”. Despre construcția, la Sighetu Marmației, a celei mai mari sinagogi din Europa Centrală și de Est (după modelul mega-moscheii)

Emisiunea „TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!” din 1.11.2018 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Tema emisiunii este „Profesiunea de a fi curios” și îl are ca invitat jurnalistul Mircea Șerban din Vișeu de Sus, editor al revistei „Cronica Vișeuană”, fost corespondent (timp de 10 ani) al posturilor de radio Europa Liberă, BBC și Deutsche Welle.

Emisiunea abordează aspecte spectaculoase (unele chiar senzaționale) din viața de jurnalist a invitatului. În ultima parte acesta vorbește despre construcția, la Sighetu Marmației, a celei mai mari sinagogi din Europa Centrală și de Est, informație ilustrată cu imagini filmate de la inaugurare. Sinagoga este finanțată de B`nai B`rith (Alianța Israelită Universală), secția New York, care este și beneficiara construcției. La așezarea pietrei de temelie au fost prezenți sute de evrei ortodocși din toată lumea. Precizare: în Sighetu Marmației exista deja sinagogă iar numărul membrilor comunității este de 58 (26 de evrei și 28 de români filosemiți, asimilați de comunitate). Întrebarea care se pune e următoarea: pentru cine se construiește mega-sinagoga? Se mută cineva aici?…
Deviza emisiunii este „Ca să fii român, trebuie să poți” (Grigore Vieru). Invitat permanent și tutelar: Dl. Mihai Eminescu.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=999&v=NK0dyKdeBbA

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.