◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

INVITAȚIE la o lansare – eveniment: albumul TONITZA, editia a II a, de Doina Păuleanu

Pictura lui Nicolae Tonitza a fost expresia curată a harului şi lucrului său neabătut. Nimic mai mult – nimic mai puţin. Şi este foarte mult, atât.
Galeria de Artă SENSO București (Bd. Unirii nr. 15) VĂ INVITĂ miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 18.00 evenimentul de lansare a albumului Tonitza, ediţia a doua, semnat de Dr. Doina Păuleanu, istoric și critic de artă.
Prezintă: RUXANDRA GAROFEANU, critic de artă, ANA IVAŞCU, redactor şef, Editura Monitorul Oficial şi DOINA PĂULEANU, doctor în istoria artei și critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța.

Relația mea cu Tonitza a fost cu totul specială, pot spune că l-am iubit…
Prima ediţie a prestigiosului volum (are peste 200 de pagini) al cărui concept grafic este semnat Roland – Edgar Vasiliu, a fost lansată în anul 2014. Dintre titlurile capitolelor amintim: Începuturile, Primele manifestări și forme asociative, Grupul celor patru, Expozițiile de grup, fapte și întâmplări din anii 1926 – 1933, În grup restrâns, 1934 – 1937 sau Ultima expoziție, alte fapte și întâmplări, 1938 – 1940. Textul este unul consistent, excelent documentat și, alături de fermecătoarele ilustrații cu operele marelui artist, autoarea ne invită la o călătorie fascinantă, unică, de neuitat în lumea culorii și a sensibilității artistice. Ambele volume reprezintă continuarea seriei de albume de artă apărute în 2012 la Editura Monitorului Oficial și semnate tot Dr. Doina Pauleanu: Grupul celor patru (Nicolae Tonitza, Francisc Sirato, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han) și Pictori români la Balcic.

Evenimentul este susținut de FILDAS Art şi Catena, prin Programul CATENA pentru ARTĂ și vine la aproape jumătate de an de la succesul lansării, tot la Galeria de Artă SENSO București a cărții Doinei Păuleanu, Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească, 1916 – 1946 (volumul II, Editura Monitorul Oficial 2018). De remarcat și faptul că toate vernisajele expozițiilor care au loc la Galeria de Artă SENSO sunt prezentate de autoarea albumului, Doina Păuleanu.

In general, cartea mea este un exercițiu de admirație față de toți cei care m-au precedat în această investigație și am certitudinea că le datorez felul în care relaționez cu artistul. Relația mea cu Tonitza a fost cu totul specială, pot spune că l-am iubit… Pentru că eu îl consider cel mai iubit dintre pictorii pamanteni si se vede treaba ca nu sunt singura în acest demers. Tonitza atinge niște cote fabuloase la toate licitațiile la care lucrările sale sunt prezente și este firesc să fie așa – spunea Doina Păuleanu.

Despre albumul Tonitza de Doina Păuleanu
Printr-un text bogat documentat și numărul impresionant de ilustrații, albumul invită la o călătorie în lumea culorii și a sensibilității artistice. Așa cum Nicolae Tonitza se lasă în voia plăcerii de a desena și picta, Doina Păuleanu încearcă bucuria de a ne dezvălui un pictor al cărui crez este culoarea și muză realitatea. Tonitza a fost pictorul închinat miracolului copilăriei și delicateții luminii și, mai mult decât atât, un creator conștient de rolul său, implicat în viața culturală a timpului, în care a dorit să realizeze educația artistică a unui public complect dezorientat.

Despre Dr. Doina Păuleanu
Doctor în Istoria Artei, Universitatea București și director al Muzeului de Artă Constanța din 1990, curator si colaborator permanent al Galeriei SENSO din București, Doina Păuleanu a absolvit Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu” București (astăzi Academia Națională de Arte), secția Istoria și teoria artei. A publicat numeroase cărți și albume de artă, lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie și management cultural – Constanţa. Aventura unui proiect european, 2003; Balcicul în pictura românească, ed. I – 2004, ed. A II-a – 2007; Constanţa 1878 – 1928. Spectacolul modernităţii târzii, 2006; Pictori români la Balcic, ed. I – 2008, ed. A II-a – 2009; Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, 2008 (autor principal); Moscheea regală „Carol I” Constanţa, 2010 (autor principal); Singularitate şi reconstrucţie imaginară. Pictori români în Bretania 1878 – 1940, Bucuresti, 2010; Cazinoul din Constanţa. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră, 2011; Grupul celor patru, Bucureşti, 2012; Tonitza, 2014; Regalitatea și marea, 2015; Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească. 1846 – 1916, 2016; Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească. 1916 – 1946, 2018. Activitatea sa a fost recompensată cu distincții și premii speciale, dintre care amintim: Premiul pentru patrimoniul cultural naţional, Ministerul Culturii şi Cultelor și Premiul pentru critică al Uniunii Artiştilor Plastici din România – 2003, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer – 2004, Premiul Național de Muzeologie Margareta Sterian – 2004, Premiul George Oprescu pentru Istoria Artei primit din partea Academiei Române – 2007 sau Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, Franţa – 2008.
Vă mulțumim pentru atenția acordată și vă așteptăm la Galeria SENSO pe 28 noiembrie 2018, ora 18.00, unde va avea loc lansarea cărții semnată de Dr. Doina Păuleanu, un eveniment urmat de o sesiune de autografe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *