Cerul înstelat la Mesendorf

Stresul zilei de mâine

Singura instituție de interes public, în afara bisericilor ortodoxă și evanghelică, este Școala primară și grădinița. Prin amabilitatea doamnei Mariana Stoian, localnică și învățătoare de peste două decenii, am vizitat școala, m-am întâlnit cu frumoșii copii din Mesendorf.
Clădirea ridicată cu 120 de ani în urma a fost renovată, dispune de spații largi și luminoase. În prezent, în școală sunt în total 24 de elevi din clasele I-IV, grupați la două învățătoare. Pe când mă aflam în vizita, doi copii i-au adresat învățătoarei o epistolă în care își exprimau simpatia față de domnia sa și o rugau sa le ofere mai mult timp de joacă… Eram curios să aflu ce vor sa devină când vor fi mari. O întrebare prozaica ce a generat hohote de râs și aprinse vociferări. Polițist, constructor, învățător au fost cele mai multe răspunsuri. Dar și coafeză, medic, karatist, cântăreț sau cofetar. Un răspuns mai aparte: Vreau sa cunosc viața animalelor…

Mariana Stoian a găsit de cuviință să înfățișeze aspecte din pregătirea didactică, lipsa unor materiale necesare procesului de învățământ, pe care adesea le procura pe cont propriu, întocmai altor pasionați de învățarea și cultivarea la copii a cerințelor fundamentale: Scrisul, Cititul și Socotitul.

Un învățător cu bucurii și griji

Locul de joacă…

Ce așteptări are pentru ziua de mâine? Are multe îndoieli și temeri. Ce se va întâmpla cu această țară în care populația școlară este în continuă scădere? Este posibil ca cei 24 de copii să fie dislocați la alte unități școlare. Apoi, problema abandonului școlar este tot mai alarmantă, mai ales datorită lipsei de interes a unor părinți.

Am părăsit clădirea cu imaginea voioșiei copiilor care terminaseră încă o zi de școală și cu speranța că, se vor găsi suflete binevoitoare care sa trimită jucării și cărți pentru copii, sau să ofere elevilor de aici o vizită la Brașov – oraș aflat la circa 100 km de Mesendorf – sau și mai și – o vizită la București. Poate, peste decenii, elevii actuali își vor aminti că în anul Centenarului Marii Uniri a României, oameni cu suflete mari le-au dăruit momente unice în viața unui copil…

 

Adresa: Școala primara I-IV Mesendorf, nr 50. Codul Postal 507037, Comuna Bunești, Jud, Brașov. Dna. Mariana Stoian.

IOAN TIMOFTE / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.