◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Anonymous sau cum s-a născut prima grupare de hacktivism

Anonymous este o grupare internațională de hackeri și activiști recunoscuți pentru atacurile cibernetice și proteste. Gruparea ar fi apărut în anul 2003 pe site-ul 4chan.

În anul 2006 au atacat rețeaua finlandeză Hobbo Hotel. A fost un protest împotriva marilor corporații care se opun la transparență și liberă exprimare.

În anul 2008, un alt atac a fost îndreptat împotriva Bisericii Scientologice. Atunci a fost utilizat pentru prima dată termenul hacktivism. Mulți dintre membrii acestei mișcări utilizează măști Guy Fawkes preluate din filmul V for Vendetta.

Au urmat alte atacuri cibernetice la mari companii, cum ar fi Sony. Au urmat alte atacuri la adresa guvernelor din Tunisia, Egipt și Iran, în timpul Primăverii Arabe.

După atacul sângeros de la sediul publicației Charlie Hebdo, gruparea a făcut o listă de suspecți și au distrus un site afiliat ISIS. Astfel a început o luptă acerbă îndreptată împotriva teroriştilor. Peste 5500 de conturi considerate suspecte au fost distruse.

De curând, Anonymous a publicat mai multe documente cu privire la o vastă operațiune psihică, operațiune de dezinformare, coordonată de Marea Britanie și care a avut ca scop constituirea unui serviciu secret la scară înaltă în Europa, pentru a contracara propaganda rusească.

Dezinformarea rusească a fost numită războiul hibrid, iar programul derulat s-a numit Prevent. Guvernul britanic a alocat 1,9 milioane de lire sterline. În acest proiect au fost cooptați oameni de știință, politicieni, jurnaliști, militari.

Conform documentelor publicate de Anonymous, rușii dispun de o vastă rețea de dezinformare în Spania, Norvegia, Lituania, Olanda, Germania, Italia, Grecia, Serbia și Muntenegru, dar există și proiecte secrete care vizează Europa de Est, SUA și Canada.

Conform unor surse care au reușit să contacteze membrii Anonymous, aceștia nu au un lider, ei acționează de comun acord atunci când consideră că se înregistrează o criză politică, economică, socială sau religioasă. Mesajele pe care ei le transmit sunt, contați pe noi, nu uităm, nu-i scuzăm, noi suntem Legiunea.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *