◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

A fost realizată cea mai detaliată hartă a Antarcticii. Secretele continentului sunt dezvăluite

Aceasta este Antarctica, așa cum nu ați mai văzut-o până acum. Oamenii de știință au lansat recent ceea ce este considerat acum cea mai precisă harta de înaltă rezoluție a continentului glacial. Harta este de o precizie uimitoare și înfățișează continentul așa cum nu a mai fost niciodată văzut.

Cercetătorii au cartografiat terenul continentului Antarctica, obținând ceea ce este considerată harta cu cea mai precisă de rezoluție de acest gen.

Noua hartă are o rezoluție uimitoare de 2 la 8 metri – față de hărțile standard anterioare de 1 la 1.000 de metri. Și după cum probabil ați imaginat până acum, harta este imensă. De fapt, este atât de mare încât ocupă 150 de terabiți pe computer.

Harta recent lansată, denumită modelul de referință al Antarcticii sau REMA, a fost creată de oameni de știință de la Universitatea de Stat din Ohio, care au colaborat cu Centrul Polar Geospatial de la Universitatea din Minnesota și de la Universitatea din Illinois.

Ian Howat, profesor de științe ale pământului și director al Centrului de cercetare polar și climatic Byrd de la Universitatea de Stat din Ohio, a explicat: „Este harta Antarcticii are cea mai mare rezoluție în comparație cu harta oricărui continent. Până acum, am avut o hartă mai bună a lui Marte decât cea a Antarcticii. Acum este cel mai bine mapat continent”.

Harta are rolul să ajute cercetătorii să înțeleagă mai bine continentul glacial, revoluționând modul în care studiem cel mai rece continent al Pământului. De fapt, REMA este proiectată să ajute oamenii de știință să planifice noi excursii în Antarctica, ajutându-i să navigheze pe un teren extrem de ostil vieții.
Pentru a asambla harta, oamenii de știință au folosit supercomputerul Blue Waters pentru a ajuta la procesarea fișierelor masive de date. Apoi, au folosit software-ul proiectat de experți de la Centrul Byrd care le-a permis să asambleze în mod corespunzător imaginile prin satelit suprapuse, obținând o hartă masivă și frumoasă a continentului antarctic.

Această hartă va deschide noi orizonturi pentru studierea și înțelegerea acestui continent misterios. Poate în acest fel, oamenii de știință vor reuși să deslușească misterul care se află sub stratul gros de gheață.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *