◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Andrei – un nume tot mai îndrăgit de români

În ultimii ani, tot mai mulţi părinţi aleg să pună numele Andrei copiilor lor. Aşa se face că sunt aproximativ 720 000 de români care se cheamă Andrei, Andreea, sau alte derivate ale numelui.
Într-un clasament al numelor, Andrei vine foarte tare din urmă după Maria, Ion, Gheorghe, Elena şi Nicolae. De ce e preferat numele lui Andrei?
Cred ca sunt cel puţin două motive. Primul: faptul că în 1994 Sfântul Andrei a fost trecut cu roşu în calendar, iar în 1997, el a fost declarat ca ocrotitor spiritual al României.
Părinţii au pus numele lui Andrei copiilor lor probabil dintr-un sentiment patriotic. Au gândit că e numele unui sfânt care are o legătură specială cu românii.
Al doilea motiv cred că a fost semnificaţia numelui. Andrei vine de la grecescul „andria” care înseamnă bărbăţie, curaj. Şi cum credem că numele defineşte şi ceva din caracterul celui ce-l poartă, este lesne de înţeles dorinţa unor părinţi de a avea copii îndrăzneţi.
Şi mai este un motiv: admiraţia şi recunoştinţa faţă de Apostolul Andrei care a călcat pe o bucată din pământul românesc şi care a aruncat aici sămânţa credinţei creştine.

După Înălţarea lui Iisus Hristos la ceruri, Apostolului Andrei i-a revenit ca teritoriu de misiune regiunea din preajma Mării Negre. Traseul său a fost prin Asia Mică, a ocolit marea pe la Răsărit şi a ajuns în teritoriile locuite de sciţii din nordul Mării Negre.

Ca drum de întoarcere, Sfântul Andrei a ales partea apuseană a Mării, acolo pe unde se varsă Dunărea. A trecut deci prin Dobrogea de astăzi, un teritoriu care pe atunci era locuit tot de sciţi, era provincie romană şi prin secolul 3 avea să se numească Scithya Minor.

Pe aceste temei, s-a construit tradiţia originii apostolice a creştinismului românesc, iar în anul 1997, Apostolul Andrei a fost declarat de Biserica Ortodoxă Română, Ocrotitorul spiritual al României. Pe același temei, Sfântul Apostol Andrei a fost ales ca patron spiritual și al Catedralei Naționale din București.

 

Remus Radulescu / jurnalist Radio România 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *