◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

ECOTIC și UZPR lansează concursul „Jurnalism pentru un mediu curat”

ECOTIC împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România lansează concursul „Jurnalism pentru un mediu curat”, dedicat jurnaliștilor și oamenilor de presă din Romania.
Concursul se desfășoară pe o perioadă de 4 luni, timp în care jurnaliștii pot realiza și înscrie materiale de presă.
Obiectivul acestui concurs este susținerea și dezvoltarea jurnalismului de mediu în România și informarea corectă a publicului privind temele legate de protecția mediului și utilizarea eficientă a resurselor in contextul economiei

CITEȘTE MAI MULT »

Consiliul Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a votat
pentru suspendarea lui Dumitru Manea (Miron Manega) din funcția
de vicepreședinte al UZPR

În 29 aprilie a.c., a avut loc ședința Consiliului Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, la care au fost invitați să participe toți membrii săi. Au fost prezenți nouă membri  și ca invitat Dan Constantin, președinte al Comisiei de Atestare Profesională. Punctele principale pe ordinea de zi au fost dezbaterea și decizia asupra recentului Raport al Juriului de Disciplină, Onoare și Arbitraj, care a propus Consiliului Director suspendarea lui Dumitru Manea (Miron Manega) din funcția de vicepreședinte al UZPR și din calitatea de membru al Consiliului Director al UZPR. considerând că prin recentele sale declarații publice este „incompatibil cu funcția de membru al Consiliului Director și cu cea de vicepreședinte al UZPR”.

Fiecare dintre membrii Consiliului Director prezenți și-a exprimat punctul de vedere asupra implicațiilor asupra UZPR ale recentului „Comunicat nr. 9 privind relațiile cu Federația Rusă”, semnat, printre alții, de Miron Manega. „Propaganda rusă vine în toate formele, de la astrologi și prezicători până la cercetători. Dreptul la libera exprimare implică și responsabilitate. Am citit cu durere scrisoarea care face apel la Vladimir Putin. În joc este interesul UZPR – asta am acceptat, din punct de vedere moral, atunci când am fost desemnați membri ai Consiliului Director al UZPR”, a spus Iuliana Gorea Costin. La rândul său, Mircea Pospai a punctat necesitatea ca UZPR „să se delimiteze ferm, oficial, de poziția exprimată în această scrisoare către Federația Rusă”, același aspect fiind afirmat și de Nicolae Băciuț: „Mă delimitez fără echivoc de orice formulă de a-i solicita sprijin lui Vladimir Putin sau de a intra în orice fel de dialog cu el”. Claudius Dociu a fost de acord – „Ar fi foarte util un mesaj public de delimitare de acest mesaj către Federația Rusă” – iar Răzvan Onesa a calificat ca „inacceptabil” demersul lui Miron Manega. Generalul (r.) Gheorghe Văduva a fost de părere că „este extrem de grav că Miron Manega a făcut aceste afirmații în calitate de membru al Consiliului Director și de vicepreședinte al UZPR”.

Ca urmare a acestor luări de poziție, s-a luat în discuție decizia Juriului de Disciplină, Onoare și Arbitraj, iar Mădălina Corina Diaconu, secretarul general al UZPR, a propus votarea suspendării lui Miron Manega din funcția de vicepreședinte al UZPR, care a fost adoptată cu șapte voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere. Pe de altă parte, dat fiind faptul că vechiul Statut al UZPR, momentan în vigoare, nu are prevederi explicite pentru suspendarea unui membru al Consiliului Director, Miron Manega rămâne în continuare membru al Consiliului Director al UZPR.

În încheierea ședinței Consiliului Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, președintele Sorin Stanciu a menționat, printre altele, faptul că în prezent UZPR are 4.658 de membri, cu 225 înscriși de la începutul anului 2024. De asemenea, conducerea Uniunii are în vedere două viitoare reuniuni regionale, la Cluj și la Slatina, și pregătește cu toată responsabilitatea Adunarea Generală de alegere a noilor structuri de conducere, care se va desfășura la București, cu prezență fizică a delegaților, în a doua decadă a lunii iulie 2024.

 

Departamentul Comunicare

deschidere-2-letca-1
deschidere-2-pietrosita1

Două suplimente „Gazeta Munteniei, editate și tipărite: „Ediție de Pietroșița” și „Ediţie de Letca Nouă”

Dâmboviţa: „Ediţie de Pietroșița” – un nou supliment al ziarului regional „Gazeta Munteniei”
Luni, 22 aprilie 2024, a ieşit de sub tipar un nou supliment al ziarului regional „Gazeta Munteniei” – „Ediţie de Pietroșița”. Conține 4 pagini full color, format mare. Suplimentul este realizat în condiții grafice de excepție. Tirajul este de 500 de exemplare.
Din cuprinsul acestei ediţii spicuim: – Cuvânt-înainte, Cultură (Ziua Eroilor, 1 Decembrie, Aniversare 25 și 50 de ani de căsătorie, Aniversare Pietroșițeni Centenari, Colaborare la organizarea evenimentului Toamna Literară); – Investiții finalizate și ȋn implementare 2020 – 2024 (Asfaltare drumuri de interes local în comuna Pietroșița, Modernizare ulițe sătești în comuna Pietroșița, Modernizare Ulița Cruce – Mira Cocoș – Olaru Vasile din satul Pietroșița, comuna Pietroșița, Reabilitare drum de interes local DC 132 Pietroșița – Runcu în comuna Pietroșița, Refacere Punte Adunați în satul Pietroșița, comuna Pietroșița, Reabilitare, modernizare și dotare grădiniță în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, Lucrări de reparații și dotări Parc Pietroșița și Parc Dealu Frumos, Microbuze electrice pentru elevi, Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor

CITEȘTE MAI MULT »

Ziua Mondială a Libertății Presei 2024.
„O presă pentru planetă.
Jurnalismul în fața crizei de mediu”

În perioada 2 – 4 mai, Guvernul statului Chile și UNESCO vor găzdui cea de-a 31-a Conferință Mondială a Zilei Libertății Presei, la Santiago.

Ziua Mondială a Libertății Presei va fi dedicată importanței jurnalismului și libertății de exprimare în contextul actualei crize de mediu, globală. Conferința academică este găzduită de Universidad de Chile și Pontificia Universidad Católica de Chile. Acesta va promova un forum pentru a aborda problemele privind siguranța jurnaliştilor.

Potrivit UNESCO, jurnaliştii, oamenii de ştiinţă, artiştii, activiştii şi alte voci care lucrează pe probleme de mediu au fost invitaţi să posteze mesaje video pe reţelele lor de socializare despre legăturile dintre libertatea de exprimare, jurnalism în abordarea schimbărilor climatice şi crizele de mediu, cu hashtag-ul #WorldPressFreedomDay. Unele dintre mesaje vor fi selectate pentru a fi ecranizate în cadrul Conferinței mondiale a Zilei Mondiale a Libertății Presei.

În perioada Sărbătorilor Pascale, începând cu 1 Mai 2024, nu se lucrează cu publicul la sediul central al UZPR. Activitatea fi reluată
în ziua de 7 mai 2024.

Omagiu decanilor de vârstă ai presei românești, membri ai UZPR

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România aduce un omagiu colegilor de breasă care au fost și rămân piloni fundamentali ai jurnalismului românesc contemporan, profesionști de top care și-au dedicat întreaga viață adevărului și uneia dintre cele mai frumoase profesii.

Generațiile tinere de jurnaliști le datorează decanilor de vârstă ai presei din România repere majore, vădite prin exemplu propriu – curaj, demnitate, îndrăzneală, vocație, pasiune, dedicare totală pentru oameni și comunități.

Celor care au slujit întotdeauna greaua și nobila misiune de a informa opinia publică, UZPR le face o reverență, cu deplină considerație, le dorește sănătate și seninătatea datoriei împlinite.

Sorin Stanciu
Președinte al UZPR

CITEȘTE MAI MULT »

Noul Statut:
de ce este necesar?

Noul Statut al UZPR a fost votat cu o largă majoritate, ceea ce dovedeste că mulți, cei mai mulți dintre colegii noștri au înțeles că există o mare dorință de schimbare, de aducere la zi a unor principii, reguli etc. care să ne permită să ne dezvoltăm ca o importantă uniune de creație și utilitate publică.
A fost o muncă de durată – întinsă pe câteva luni – o muncă de echipă. Cei din Comisia aleasă prin vot încă din 2018

CITEȘTE MAI MULT »