default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

04.10. ARO Café, 20.10. Cenaclul literar cu dr. Augustin Ostace și COPIII “în clasă”

Stagiunea noastră de toamnă a început cu un succes deosebit la 21 septembrie în cadrul Săptămânii Interculturale Offenbach (IKWO); aflaţi despre seara „Hermannstadt/Sibiu “din galeria de poze și din articolul Ioanei Heidel „Turnul de cărţi luat cu asalt la evenimentul ARO… “din Ziarul Românesc, www.aro-rhein-main.de/program/2018-09-21-ikwo-hermannstadt-sibiu/. Aducem aici mulţumiri pentru talent și dăruire d-nei arhitect Ruxandra-Maria Jotzu, care a ţinut conferinţa, d-nei Heidel, care a scris articolul, Brândușei Massion, care a organizat evenimentul, și celor 9 membri care au pregătit bufetul și au ajutat cu sârg la reușita serii.
.
La 4 octombrie vă invităm, ca de obicei în prima joi din lună, la cafeneaua ARO, deschisă pentru noi între 15:30 și 17:30 în “Statthaus Offenbach” din Geleitstr. 94, la 10 min. de S-Bahn Ledermuseum. Ramona Belba ne primește cu vorbe și cu prăjituri bune. Reţineţi și data de 1 noiembrie pentru ARO Café, www.aro-rhein-main.de/program/2018-06-07-aro-cafe-oaza/

Sâmbătă 20 octombrie de la ora 15:30, în Bernardstr. 63, Offenbach S-Bahn Ledermuseum, COPIII NOSTRI se întâlnesc din nou “în clasă” cu educatoarea Silvia Plămădeală și cu învăţătoarea Elena Cornienco: vor face înscrierile și vor începe pregătirile pentru serbarea naţională de la 1 Decembrie și pentru Crăciun (colindele). Dragi părinţi, ajutaţi-ne să menţinem programul copiilor noștri în limba română!

Tot sâmbătă 20 octombrie și tot în Bernardstr. 63, dar de la ora 18:30, vă invităm la cenaclul literar. Dr. Augustin Ostace din Leverkusen, poet rebel, ne va citi din poeziile sale pline de forţă și extravaganţă. Cu comentarii de Ion Ungureanu. Membrii care au participat la “10 Mai pe Main” l-au cunoscut atunci pe Augustin, care ne-a vorbit despre evenimentul istoric 10 Mai și ne-a recitat din creaţia lui poetică “Diaspora diasporei”, www.aro-rhein-main.de/program/2018-10-20-augustin-ostace/

De la Biblioteca Română și Institutul Român din Freiburg, Uhlandstr. 7, am primit, ca în fiecare an în luna octombrie, invitaţia să participăm la sesiunea de comunicări de sâmbătă 13 octombrie (programul atașat). Trei membri s-au înteles să meargă împreună, dar li se poate alătura oricine dorește, cumpărându-și bilete pentru trenul ECE 151 Frankfurt Hbf – Freiburg Hbf, plecare la 08:01 de la peronul 2, cu întâlnire la 07:50 la primul vagon; întoarcerea de la Freiburg Hbf la 18:57 cu ICE 1172. Biletul a costat 52€ de persoană. În pauza de prânz de la Freiburg participanţii iau masa la un restaurant bun din apropiere, cu preţuri modice.

Despre autor
  1. Al.Florin Ţene Reply

    Felicitări domnule dr.Augustin Ostace pentru activitatea dumneavoastră.Al.Florin Ţene

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.