◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

DOINA PĂULEANU a lansat la Galeria SENSO cea de-a doua ediţie a albumului „TONITZA”

Galeria de Artă SENSO București (Bd. Unirii nr. 15) a găzduit evenimentul de lansare a albumului Tonitza, ediţia a doua, semnat de Dr. Doina Păuleanu, Director al Muzeului de Artă Constanţa. Prezentat în condiţii grafice deosebite, volumul a apărut la Editura Monitorul Oficial, partener de tradiţie al binecunoscutului critic şi istoric de artă.

La evenimentul de lansare care a strâns lalolaltă personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, critici de artă, artişti plastici, scriitori, actori, muzicieni, prieteni şi colaboratori ai autoarei, au luat cuvântul ANCA VLAD – Preşedinta FILDAS Art, ANCA IVAŞCU – redactor şef, Editura Monitorul Oficial, RUXANDRA GAROFEANU – critic de artă şi bineînţeles, autoarea, DOINA PĂULEANU.
”Și noi cunoaștem și admirăm ce este bun și valoros, de aceea vă susținem și vă suntem parteneri” – a spus Anca Vlad, Președinta FILDAS Art, ”Apreciez condițiile grafice deosebite ale acestei cărți și a celelorlalte albume de artă. Vă invit să admirați acum și două lucrări din colecția noastră, semnate Nicolae Tonitza și pe care nu le-ați mai văzut. Am și bucuria să vă dau o veste nouă: ne vom muta anul viitor într un spațiu superb, pe Calea Victoriei colț cu Lipscani. Vă mulțumesc doamnelor și tuturor celor prezenți”.

”În general, cartea mea este un exercițiu de admirație față de toți cei care m-au precedat în această investigație și am certitudinea că le datorez felul în care relaționez cu artistul. Legătura mea cu Tonitza a fost cu totul specială. Pot spune că l-am iubit… Pentru că eu îl consider cel mai iubit dintre pictorii pământeni și se vede treaba că nu sunt singură în acest demers. Tonitza atinge niște cote fabuloase la toate licitațiile la care lucrările sale sunt prezente și este firesc să fie așa (…) Pictura lui Nicolae Tonitza a fost expresia curată a harului şi lucrului său neabătut. Nimic mai mult – nimic mai puţin. Şi este foarte mult, atât!” – spunea Doina Păuleanu.

Dintre titlurile capitolelor incluse în carte amintim: ”Începuturile”, ”Primele manifestări și forme associative”, ”Grupul celor patru”, ”Expozițiile de grup, fapte și întâmplări din anii 1926 – 1933”, ”În grup restrâns, 1934 – 1937” sau ”Ultima expoziție, alte fapte și întâmplări, 1938 – 1940”. Conţinutul este foarte bine documentat și, împreună cu ilustrațiile cu operele marelui artist, autoarea invită cititorul la o călătorie fascinantă, unică, de neuitat în lumea culorii și a sensibilității artistice a celui pe care îl consideră ”marea sa iubire”. Printr-un text bogat documentat și numărul impresionant de ilustrații, albumul invită la o călătorie în lumea culorii și a sensibilității artistice. Așa cum Nicolae Tonitza se lasă în voia plăcerii de a desena și picta, Doina Păuleanu încearcă bucuria de a ne dezvălui un pictor al cărui crez este culoarea și muză realitatea. Tonitza a fost pictorul închinat miracolului copilăriei și delicateții luminii și, mai mult decât atât, un creator conștient de rolul său, implicat în viața culturală a timpului, în care a dorit să realizeze educația artistică a unui public complect dezorientat. Prima ediţie a prestigiosului volum al cărui concept grafic este semnat tot Roland Edgar Vasiliu, a fost lansată în anul 2014. Ambele ediţii continuă seria lucrărilor apărute tot la Editura Monitorului Oficial și semnate Dr. Doina Păuleanu: ”Grupul celor patru (Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han)” și ”Pictori români la Balcic”.

Continuare pe ultimaora.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *