Cronica celei mai reușite manifestări HESPERUS

(“Sub semnul Centenarului. In memoria Reginei Maria”)

Colocviul organizat de Fundația culturala HESPERUS pe 12 decembrie, 2018, în Sala AUDITORIUM a BIBLIOTECII METROPOLITANE MIHAIL SADOVEANU din București, a fost deschis de către doamna Dr. Greta Popa, Director Executiv al fundației, care s-a referit la cărțile invitatului special al manifestării, cercetător gr. I, Dr. Victor Durnea, de la Institutul „A. Philippide” din Iași, subliniind – datorită ascendenței sale legate de Basarabia – articolele lui Constantin Stere despre de această primă provincie care a făcut posibilă Marea Unire.

Invitatul special al serii, Dr. Victor Durnea, a avut o intervenție riguroasă și profesionistă, menționând și ecoul uneia din cărțile sale (publicistica lui Constantin Stere) în „România literară „(datorită criticului Răzvan Voncu) și a prezentat, sintetic, principalele sale realizări. Un reporter „Radio România Actualități” i-a solicitat invitatului special, la finalul serii, un interviu.
Contribuții remarcabile au avut și Prof. Univ. Dr. Adina Berciu Drăghicescu (coordonatoarea impresionantului volum Eroinele României Mari. Destine din linia întâi.), cu sublinieri legate de implicarea Reginei Maria în sprijinul soldaților români răniți pe frontul Primului Război Mondial și în demersurile pentru recunoașterea României Mari, precum și Dr. Rusalin Ișfănoni, Secretar General al Fundației culturale HESPERUS, care a relatat – ca specialist etnolog și autor al unei viitoare cărți despre o localitate din zona sa natală, Țara Pădurenilor – despre obiceiuri tradiționale românești și despre amintiri ale pădurenilor referitoare la prima conflagrație mondială.

Istoricul Horia Nestorescu-Bălcești a venit însoțit de un invitat surpriză, istoric specialist în contribuția Reginei Maria la perioada formării României Mari, Dr. Sorin Cristescu, remarcabila sa intervenție fiind completată de alte două: istoricul Horia Nestorescu-Bălcești a vorbit despre Alexandru Vaida-Voevod, dar și despre aportul pașoptiștilor (între care Nicolae Bălcescu) la nașterea României Mari, iar un alt invitat surpriză, Generalul (r) Bartolomeu Constantin Săvoiu, a făcut un rechizitoriu al unor deficiențe în educația și cultura tinerilor, atrași mai mult de impactul noilor tehnologii spre zona de divertisment decât spre cărți, lectură și cultură. Intervenția sa a constituit o pledoarie pentru continuitatea valorilor.

Am avut modesta contribuție – ca moderator – de a pune în valoare expertiza invitaților, ce au asigurat – după afirmația domnului Dr. Rusalin Ișfănoni – „cea mai reușită manifestare HESPERUS de până acum”.

 

Prof. Dr. Ioan Iacob, Președintele Fundației culturale HESPERUS

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.