Astăzi, pentru prima dată în România, se sărbătorește „Ziua limbii și culturii elene „

Ziua Limbii Elene se sărbătoreşte pentru prima dată în România la 9 februarie 2019, potrivit Legii nr. 204/2018.

Legea mai sus menţionată are ca obiect de reglementare instituirea Zilei Limbii Elene în scopul păstrării tradiţiilor, culturii şi limbii materne de către persoanele aparţinând acestei minorităţi etnice.

Potrivit expunerii de motive, semnate de iniţiatorul acestui proiect legislativ, Dragoş Gabriel Zisopol, preşedinte şi deputat al Uniunii Elene din România, ziua de 9 februarie este ziua comemorării poetului naţional grec, Dionysios Solomos, şi a fost declarată Ziua mondială a limbii elene în anul 2017.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 29 mai 2018 şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 27 iunie 2018, Legea nr. 204/2018 fiind publicată în Monitorul Oficial la 25 iulie 2018.

Potrivit prezentei legi, anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Elene, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii elene sau filoeleni, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot sprijini logistic şi/sau financiar organizarea acestor manifestări, iar Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni sau aspecte de la aceste evenimente.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, la 9 februarie 2019 au loc, în Sala de Spectacole a Cercului Militar Naţional, manifestări pentru marcarea acestei prime ediţii a Zilei Limbii Elene, evenimentul fiind organizat de Uniunea Elenă din România, sub auspiciile Ambasadei Republicii Elene în Bucureşti.

AGERPRES

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.