EXODUL BIBLIC ÎN LUMINA DESCOPERIRILOR ȘTIINȚIFICE

Atunci când vorbim despre Exodul biblic ne gândim la Moise, omul lui Dumnezeu, profetul care a vorbit față în față cu Dumnezeu, eliberatorul și legislatorul poporului său. Moise a fost fondatorul religiei lui Israel.

Chemarea lui Moise a avut loc la muntele Horeb, unde din mijlocul rugului care ardea, Dumnezeu i-a spus să-și elibereze poporul din robie și să-l ducă în țara făgăduinței. Moise acceptă misiunea și împreună cu fratele său, Aaron, se înfățișează la faraonul Tanis, căruia îi cere slobozirea poporului său în schimbul unor jertfe.

Faraonul respinge propunerea lui Moise și înăsprește condițiile de muncă. Moise și Aaron hotărăsc fuga din Egipt. Peste 600000 de bărbați, la care s-au adăugat și prizonierii de război, hotărăsc să-i urmeze în marea călătorie.

Locul de plecare este Ramses, localizat în pustiul Gosen. Două drumuri ducea către țara Canaanului. Cel dintâi, pe lângă țărmul Mediteranei. Era mai scurt cu circa 60 de mile, dar jalonat de posturi militare.

Au mers pe Calea Deșertului, îndreptându-se către Marea Roșie. Dumnezeu le-a fost alături în această călătorie arătându-le calea. Ziua lua forma unui stâlp de nor, iar noaptea lua forma unui stâlp de foc.

Armata faraonului pleacă în căutarea lor. Ajunși la Marea Roșie, urmează miracolul. Evreii traversează marea în mod miraculos, în timp ce armata faraonului este înghițită de ape.

În limba ebraică, marea pe care au trecut-o se numește Iam Suf, în traducere marea trestiei. Potrivit cercetărilor geologice, trecerea s-a efectuat prin sudul Lacurilor Amare care comunicau cu golful Suez.

A urmat un drum lung către Muntele Sinai. În tot acest timp, până au trecut Iordanul, evreii s-au hrănit cu mana cerească. Conform specialiștilor, mana este produsă de o plantă numită tamarix mannifera. Mana este considerat un aliment supranatural și s-a hotărât să fie păstrată ca mărturie pentru urmași, în chivotul legământului.

Cercetători de la Universitatea Arizona au studiat traseul biblic și au constatat că exodul a avut loc chiar în perioada în care vulcanul Thera a erupt și a produs un tsunami în Marea Roșie care a generat o bucată de uscat, pe unde au trecut evreii.

efemeride.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.