◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

A fost descoperit un nou dinozaur. Avea coada în formă de inimă și lungimea unui autobuz

Cercetătorii de la Universitatea din Ohio, Statele Unite, au descoperit o nouă specie de dinozaur. Este vorba despre titanozar din specia Mnyamawamtuka moyowamkia, un animal de dimensiunea unui autobuz școlar și cu coada în formă de inimă.

Paleontologii au petrecut cinci ani pe o stâncă din Tanzania, unde au făcut săpături. În cele din urmă, au descoperit oasele și dinții unui dinozaur din specia Mnyamawamtuka moyowamkia, care are 100 de milioane de ani vechime. Specia face parte din categoria suropodelor – cei mai mari dinozauri ierbivori cu gâtul lung care au existat.

Descoperirea este importantă întrucât oferă indicii despre legătura dintre titanozaurii din Africa și cei din America de Sud, scrie Live Science.

„Este foarte drăguț. Coada lui arată precum o inimă”, a spus coordonatorul proiectului, Eric Gorsak, cercetător la Muzeul Field de Istorie Naturală din Chicago și asistent universitar la o universitate din Chicago.

Primele rămășițe ale dinozaurului au fost descoperite în 2004, când analizau albia râului Mtuka din sud-vestul Tanzaniei, în căutare de fosile vizibile la suprafața solului. Până la această descoperire, cercetătorii știau foarte puține despre animalele care au trăit în sudul Africii în Cretacic (145 – 65 de milioane de ani în urmă). Anatomia acestui dinozaur sugerează că el este foarte similar altor titanozauri care au trăit în Africa, cum ar fi Malawisaurus, cât și unora care au trăit în America de Sud.

„O mare parte din informațiile pe care le deținem provin din America de Sud. Mnyamawamtuka ne ajută să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat în Africa în aceeași perioadă”, a mai precizat cercetătorul.

Mnyamawamtuka moyowamkia, care înseamnă „bestia din Mtuka” și „coadă în formă de inimă” în swahili, avea dimensiuni foarte mari, însă oasele descoperite de cercetători arată că este vorba despre un titanozaur destul de tânăr.

Cercetătorul a mai explicat că similitudinea poate fi explicată și prin poziționara geografică: America de Sud s-a „separat” de Africa (amândouă făceau parte din supercontinentul Gondawana), în urmă cu 100 – 95 milioane de ani în urmă.

Eric Gorsak a mai precizat că titanozaurul avea în jur de 1,6 tone, 1,5 metri înălțime și o lungime de 7,6 metri (de la cap la coadă).

stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *