„AICPS Review”, o publicație de nișă nu doar pentru specialiști

O revistă de nișă cu informații pentru toți cei ce vor să știe cât mai multe despre construcții, despre clădiri și mediul în care locuiesc, muncesc, trăiesc, aceasta este AICPS Review astăzi, după mai bine de un deceniu de existență în noua prezentare.

Fac această precizare întrucât publicația apare încă din 1990 sub egida Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS)* dar, până în 2007, publicația a apărut sub titlul Buletinul AICPS.

AICPS Review este în primul rând o revistă de specialitate, care se adresează inginerilor constructori proiectanți de structuri, dar nu numai acestora. Răsfoind oricare dintre aparițiile revistei, cititorul avizat găsește articole ce prezintă lucrări de specialitate, rezultate ale cercetărilor în domeniul construcțiilor, studii de caz ce dau soluții pentru rezolvarea situațiilor similare utilizând metode de lucru testate și materiale de construcții de ultimă generație. Nu lipsesc informațiile privind legislația națională și europeană în domeniu, inițiative și dezbateri pe teme majore la nivel internațional.

Profesioniști de mare valoare din domeniul proiectării construcțiilor au publicat în Revista AICPS din 1990 până astăzi. Printre aceștia, nume cu mare rezonanță în lumea constructorilor: Dr. ing. Petru Vernescu – Președinte Fondator al AICPS, prof. dr. H.C. ing. Alexandru Cișmigiu, academician prof. dr. H.C. ing. Panaite Mazilu, prof. dr. ing. Radu Agent, dr. H.C. ing. Emilian Țițaru, prof. dr. ing. Florin Ermil Dabija, academician prof. dr. ing. Dan Dubină, prof. dr. ing. Radu Petrovici și mulți alții.

Așa cum aminteam, în paginile revistei găsești mai mult decât formule, calcule elaborate, studii, metode și softuri performante utilizate în proiectarea asistată. AICPS Review relevă fragmente de istorie, povești adevărate despre construcții noi ce încântă privirea și clădiri vechi, monumente istorice trecute prin timp și încercate de vremuri. Clădiri binecunoscute astăzi, cu siluete și volume spectaculoase, ascund istorii frumoase pentru publicul larg, dar și încercări profesionale majore pentru specialiști – arhitecți, ingineri proiectanți de structuri, constructori – în București Hotelul Novotel, de pe Calea Victoriei, și spectaculoasa clădire de 26 de etaje Tower Center International fiind astfel de exemple.

Numeroase proiecte pentru lucrări de reabilitare, consolidare, restaurare și cercetare în acest domeniu au fost publicate în AICPS Review. Iată câteva dintre acestea: Palatul Victoria (construit între anii 1937-1940, a trecut prin cutremurele severe din anii 1940, 1977, 1986 și 1990), Primaria Generală a Municipiului București (clădirea, care figurează pe lista monumentelor istorice ale Bucureștiului, a fost construită între anii 1906-1911 pe terenul din fața Grădinii Cișmigiu), Biserica Armeană din Bucureşti (construită în anii 1911-1915, pe locul vechii biserici de secol XVIII, arsă în timpul unui incendiu), Teatrul Național București (deschis în 1852 sub titulatura Teatrul cel Mare, condus de Costache Caragiale, unchiul lui Ion Luca Caragiale).

Clădiri emblematice, povești, o lume…

*AICPS – Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri – organizație profesională, neguvernamentală, apolitică și cu activitate nonprofit, fondată în 1990. În același an apare și primul număr al publicației proprii, Buletinul AICPS.

Valentina Mareș

(Revista UZP, nr. 12)

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.