◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Hermann Orbeth, considerat părintele astronauticii

Hermann Orbeth s-a născut în anul 1894 la Sighişoara. A fost numit sasul genial, dar și un pic nebun. În anul 1869, bunicul său dinspre mamă, Friedrich Krasser, medic și poet, făcea o profeţie care s-a dovedit a fi genială. Peste o sută de ani, spunea el, nepoții noștri vor fi martori la un eveniment istoric. Oamenii vor ajunge pe Lună.

După o sută de ani, Neil Armstrong punea piciorul pe Lună. Din copilărie, Orberth a avut o pasiune nebună pentru rachete și zboruri cosmice. La vârsta de 11 ani, era pasionat de scrierile lui Jules Vernes. Era atât de inteligent, încât făcea corecturi cu creionul pe textele celebrului scriitor.

Îl preocupa accelerația, imponderabilitatea, comportamentul organismului uman în spațiu. Realizează experimente periculoase. Sare de la o înălțime mare în ştrandul din Sighişoara. Era excentric, făcea calcule matematice pe ziduri și din această cauză mulți îl considerau nebun.

În anul 1908, construiește o centrifugă, în dorința de a studia capacitatea de rezistenţă a organismului uman, în timpul acceleraţiei. În prezent, astfel de centrifuge se folosesc în centrele de antrenament pentru astronauţi.

Studiază fizică la Cluj, Munchen, Heidelberg, iar în anul 1922, scrie prima lucrare, Rachetă spre spațiul interplanetar. În lucrare se spunea că se pot construi aparate care să se ridice deasupra atmosferei terestre. Aceste aparate pot învinge forța de atracție a Pământului.

În anul 1929, publica Căi ale zborului interplanetar, lucrare care a fost numită Biblia astronauticii ştiinţifice. Alături de regizorul Fritz Lang realizează filmul Femeia din Lună.

În anul 1930, participa la construcția primului rachetodrom din lume, la Berlin. În perioada 1932-1935, se stabileşte la Mediaş ca profesor și cu sprijinul regelui Carol ai II-lea realizează mai multe experimente. Construiește mai multe rachete experimentale, unele fiind lansate.

Wernher von Braun, creatorul rachetei americane Saturn V, îl considera pe Orbeth profet și inovator, omul care a pus bazele unei noi industrii.

În anul 1932, Orbeth este vizitat la Mediaş de un agent sovietic care îi propune o colaborare la Moscova. Orbeth refuza propunerea. În anul 1941, lucrează la Centrul german de cercetare și dezvoltare a rachetelor balistice.

În anul 1955, reușește să ajungă în SUA, cu ajutorul prietenului său Wernher von Braun, unde va începe lucrul pentru NAŞA, nu înainte de a fi verificat ideologic. Faptul că a lucrat pentru Germania a ridicat multe semne de întrebare. După ce a făcut mai multe studii despre posibilitatea zborurilor pe Lună, se reîntoarce în Germania, unde moare în anul 1989.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *