Sabin Drăgoi – 125

Simbolul cultural al comunei Petriş din județul Arad este muzicologul Sabin Drăgoi. El s-a născut în urmă cu 125 de ani (6 iunie 1894) în satul Selişte şi a murit în 1968 la Bucureşti.
Studiază în satul natal, apoi la Petriş şi la Arad, devenind învăţător. Încă din copilărie se remarcă prin talentul său deosebit în domeniul muzical, însă de-abia în anul 1920 reuşeşte să înceapă studiile muzicale, întâi la Cluj şi apoi la Praga. După absolvirea studiilor, în 1922, este repartizat ca profesor de muzică la Deva şi ulterior la Timişoara. În acelaşi an începe culegerea de melodii folclorice pe Valea Mureşului, dar şi din alte zone ale ţării: Banat, Crișana, Oltenia. Valorifică moştenirea culturală tradiţională prin compoziţii proprii, în care împleteşte creaţia populară cu armonii moderne compuse de el. Dintre cele mai importante lucrări muzicale lăsate posterităţii de Sabin Drăgoi amintim: operele Năpasta, Horea, Păcală, Kir Ianulea, Constantin Brâncoveanu, suitele simfonice Petrecere populară, Divertisment rustic, Rapsodia bănăţeană, dansul Ce aude Murăşul?, monografia muzicală a comunei Belinţ, numeroase culegeri de melodii populare, miniaturi pentru pian, muzică de cameră, muzică de film (Mitrea Cocor) şi altele.
Valoroasa sa experienţă şi competenţă muzicală l-au dus în funcţii muzicale şi didactice de mare prestigiu, cum au fost cele de profesor şi rector al Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică din Timişoara (ulterior Institutul de Artă), profesor la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, director al Institutului de Folclor din Bucureşti
Pentru prestigioasa sa operă muzicală, Sabin Drăgoi a fost distins cu numeroase premii de stat, iar în anul 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
Comuna Petriş se bucură de numele şi notorietatea acestui mare fiu al ei şi-i cultivă cu dragoste amintirea. Şcoala din centrul de comună a primit numele marelui muzicolog, la fel şi Căminul Cultural din localitate, iar în faţa Primăriei Petriş a fost dezvelit un frumos bust al lui Sabin Drăgoi, ca simbol peste ani al geniului unui om născut la ţară şi ajuns, prin har de la Dumnezeu şi prin muncă asiduă, pe cele mai înalte culmi ale realizării culturale şi sociale.

Dorin Ocneriu / UZPR Arad

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.