Corespondenţă de la Roma : ADDIO, MAESTRO ZEFFIRELLI

Sâmbătă 15 iunie 2019, s-a mai dus un mare artist italian: regizor, actor, scenarist, aş spune, ultimul mare Maestru care a făcut din frumuseţe, limbajul său.

În cei 70 de ani de carieră a primit 7 David di Donatello, premiile de la British Academy Film Award; Tony Award; National Board Primetime Emmy şi 2 Nomination la Oscar cu „Romeo e Giulietta” în 1968 şi „La Traviata” în 1983, definită de critica vremii: „Spectacol grandios”.

Operele lui Franco Zeffirelli vor rămâne veşnic în imaginarul colectiv pentru că filme precum: Jane Eyre (1996); Un ceai cu Mussolini (1999); Hamlet (1990); Tânărul Toscanini (1988); Otello; Campionul; Amore senza; Isus din Nazareth; Callas forever, au fost văzute de zeci de milioane de persoane şi au marcat generaţii în epoci diverse.

În villa sa din Roma-Appia Antica, Maestrul de origine florentină, Franco Zeffirelli a murit la 96 de ani, înconjurat de cei dragi: cei doi fii adoptivi, Luciano şi Pippo şi cei doi câini de care nu se despărţea niciodată.

Zicea Maestrul: „Am iubit mereu câinii pentru că ei ştiu să dea ceeace deja, umanii nu mai sunt în stare să ofere: fidelitate, iubirea totală şi completă şi respect. Un câine iubeşte pe cine te iubeşte dar nu ezită să te apăre de cine îţi vrea răul. Şi nu e puţin.” „Aş vrea să mă sting cu ei alături de mine”…

Luciano, ne-a răspuns: „Cum să fie descris Franco Zeffirelli cui nu l-a cunoscut?O persoană unică căruia îi datorăm totul!O minune!

Care a fost ultimul lui cuvânt înainte să moară? Vreau să dorm.”

Casa Maestrului a fost mereu deschisă şi primitoare Star-urilor internaţionale, a puternicilor lumii, jurnaliștilor,sa arate sumedenia de amintiri aparţinând unei cariere infinite. Surprinde nenumăratele fotografii de scenă sau cele cu actori şi cântăreţi faimoşi care au devenit apoi prieteni ai Maestrului Zeffirelli.De la Anna Magnani la Sofia Loren de la Sting la Michael Jackson de la Clinton la Thatcher şi Bush şi mulţi alţii.

Dispariţia lui Franco Zeffirelli lasă un gol imens în lumea spectacolului şi a culturii italiene şi internaţionale. Cu talentul său extraordinar şi profunda sa sensibilitate estetică, a dat viaţă în lunga sa carieră de artist la mari capodopere la operă şi cinema.

Maestrul Franco Zeffirelli se va odihni în capela de familie de la cimitirul Porte Sante din Florenţa iar luni, 17 iunie se va putea saluta pentru ultima dată în Salone dei Cinquecento în Palazzo Vecchio.

Drum lin‚înspre stelle, Franco Zeffirelli …

Julia-Sandra Virsta / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.