◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

ARITMETICĂ DISTRACTIVĂ

Credeați că, dacă scăpăm de europarlamentare și de ploi, o să fim, în sfârșit,  mulțumiți și noi?!? Ași! Suntem tot morocănoși și nevricoși, mai ales cei care constatară că ales-buleșii i-au cam tras pe sfoară și-au ieșit la vot degeaba, iar schimbarea… nu se va-ntâmpla! (Sigur, nici nu avea cum să se petreacă una ca asta, dar cine să ia în calcul ipoteza?!? Le era destul să pună urechea și boticul la tot ce „livra” „netul” și „feisbucul”, chiar dacă, la o minimă analiză logică se puteau prinde de manevră.)

Așadar, cu nervii în batistă și așteptând promisa minune neomarxistă, un fel de program „laptele și mierea”, cu nădejdea-n moțiune, caută răcoarea și berile bune… că anul ăsta vacanța de vară a venit la pachet cu o căldură toridă și, ici-colo, cu câte o furtună îndrăcită. Jocurile de tabără, care se țin seara afară, pot fi foarte ușor înlocuite cu cele de indoor, de aritmetică… distractivă, cum se dovedește cea politică, unde socoteala de-acasă și cu cea din piață/cameră nu „se pupă”!… Până mai ieri o întreagă armată de Pristanda tot număra și aduna, două de colea, zece de la ăia, ce mai, le ieșea majoritatea și Orban chiar le nutrise speranța, până ieri, când veni votarea și… au reușit, metaforic vorbind! De data asta s-au autodepășit: au strâns mai multe biluțe albe, (ceea ce, hei, e chiar o victorie!!!) însă nu suficiente, decât semnături  pe moțiunea interpretată de Gigel Știrbu, un fel de doi într-unu – adică e și știrb, la propriu, dar mai ales Gigel! – costumat de carnaval, cu ochelari de hipsterel; „îmi pun cercel și îmi iau și trotinetă”, declara nostimul Gigel, gândind să dea un nemilos atac, dur și mult mai aplicat la al cuplului comic Barna + Cioloș  electorat. N-a fost să fie, matematica asta e, uneori, zurlie  și-n loc să strige opoziția în cor, ca la doctor două sute (și mai pe „mute”) treizeci și trei,  din nou au constat că-i vai și-amar de ei! Cu un total mortal de numai due cente de voturi valabile numărate și cu mutre care inocente, care murate, șapte voturi „contra!” (așa ceva…!?!), sărmana Veorica rămâne la guvernare, „să arunce țara-n aer” tot ea, cum zice lozinca, fără să-i ofere șansa lui Orban să apuce măcar un hartan, să zvârle o ciozvârtă către mulțimea înfuriată, că se văzu din nou păcălită. (Cu atât mai mult cu cât pe Dăncilă, această veritabilă invenție a lui „Dragniea” n-o încurcă defel statul paralel, nici conștiința!, nici justiția  – nu mai vrea să audă de ea –, nici cultura… Ceea ce dorește și „securitatea”, preocupată să ne asigure  „pacea”. Pâinea se taie, că așa prevede cura, iar circul îl poate lua, liniștită, opoziția.). Astfel și Ludovic află cât de ciudată e aritmetica, mai ales dacă joci la cacealma și nu stăpânești foarte bine combinatorica – (nu e glumă, chiar există această, ramură, disciplină în matematică!). Permutări de câțiva lingăi, luați de către Ponta – un preș întins pe scări la Cotroceni, să-și facă Iohanis bocancii lucitori fără de greș –, combinații de klingonianul Tudose cu Mohaci și alți traseiști stângaci, care nu-și mai află locul în PSD și devin armie trădătoare… (Credeți-mă, chiar sunt bună la mate, dar nu prea mă pricep la nevertebrate, la inșii aceștia care foșgăie prin partide!). Nici nu pot pretinde rezultate, câtă vreme nu erau atenți la enunțul problemei, la însemnătatea ei: unii liberali crănțăneau napolitane, alții mâncau rahat (turcesc, pe bune!), iar alții căutau, online, merțane! Veselie!….

Dar, pentru că nu i-a ieșit defel socoteala, Orban poate lăsa deoparte algebra și să revină la ceea ce l-a consacrat – muzica, să cânte cu foc și dor, la mandolină… Miorița! („și de-o fi să mooorrr”), ori poate să încerce lambda (nu lambda, că e grea fizica!!! și e clar că n-a făcut meditație cu Klaus, de-a ajuns în prag de repetenție!) – ci lălăiala unduită, care l-ar putea ține în bătălia, dacă mă întrebați pe mine din start pierdută!, cu  „megastarleta” Rareș Bolovan! Vă zic, am avut așa, un feeling, că, atunci când un șarpe i-a sâsâit pe furiș să-l pună pe Rareș cap de afiș, Orban era deja pe făraș! Iar sentimentul mi-a fost întărit de campania furibundă de imagine – prin toate mediile de informare: reportaje, interviuri din care reiese că-n viața particulară, civilă nu e ca la tv. în emisiune, isteric, ci un tip ezoteric, face piața de la țăranul autentic, e un tată perfect… Doar-doar om uita ce urât făcea la adresa tuturor, cum zbiera și îi jignea pe liderii liberalilor (!?!) – și-acum e gata să se-aburce-n fruntea lor!-, a USR-ăilor, pe care și azi îi beștelește, dar cu dragoste!, că… nu se dorește „să guvernește”. Fiindcă placa, în campanie, asta a fost: votați-ne, să venim noi de-a doua zi la putere, chit că fuseră alegeri europarlamentare, nu legislativele tradiționale, care, eventual, să scoată din chipiu o nouă majoritate. Desigur, dacă vor serviciile și listele suplimentare!. Tinerii frumoși și liberi i-au crezut pe cuvânt. Oricum, în afara heirupismului „la mișto” stârnit pe platforme de socializare gen „creazavoturi.ro”, și de lozincile tâmpe „să moară«ciuma roșie»” și „m..ie PSD!”, alegătorii nu înțeleseseră și nici nu voiau să știe prea multe… Acum, că și-o luară în freze,  nu mai sunt demonizate  „Antenele”, Gâdea și el pus să lucreze la  „umanizarea” lui „Number One”, cu față de motan, prins la oala cu smântână și cu multele contracte cu statul în mână, cel care îi considera pe telespectatorii de la „Antena 3” boșorogi proști și mișei! Pare optimist că lumea a uitat că tot el spunea că, pentru a aduce în stradă un milion de fani, PSD are nevoie de „scaune cu rotile și țărani”. (Azi, duplicitarul spilcuit, cu fițe și batistuțe, preocupat de-nfăptuirea dreptății sociale… are o altă abordare: „Să condiționăm binele de opțiunea politică?! Să abandonăm românii care privesc la Antene sau încercăm să le oferim o nouă perspectivă, să-i ajutăm să ne înțeleagă argumentele?”) Numai că vrăjeala nu ține, e jale, electoratul deja îi ceartă și „îi bate” cu cuvinte… grele!, însă, la cum îi știm, să nu ne mire de-l ascultă pe Orban și pună mân pe-un par; de data asta, spinările liberale vor fi cele tăbăcite.  (Asta e, când mănânci castane, la final trebuie să-ți asumi și… cojile!!! )

Așa că reîncep calculele, să vadă dacă le ies mediile, pentru toamnă, la prezidențiale…  Nu de alta, dar „România educată”, alias baciul sibian, ajuns cotrocean, a făcut-o lată! O fi băut după Veorica apă ori nu s-a putut elibera de sub influența malefică a lui „Dragniea”, cert e că a dat două dezacorduri grele… taman când să pună în acord opoziția pentru moțiunea care ar fi urmat să șteargă și amintirea „ciumei roșii” de la guvernarea țării. (Ca-n reclama la mașina de făcut credite înrobitoare când se strică aia de spălat, întrebarea care se pune e: „Dar, cu ce?!?”). Sigur, dânsul e  cu „fizica”, nu are treabă nici cu gramatica, hai, nițel cu literatura!, când găsește autori cinstiți, care să-și doneze semnătura, nu din ăștia iresponsabili, care-i scriseră cartea despre planurile lui la UE, unde vânează un post de președinte. (Doamna Șercan nu vede și plagiatul din volumul EU.RO, care copiază, inclusiv grafic, și fonturile folosite!, titlul unei cunoscute reviste;  și capitolele din carte sunt identice cu titlurile și conținutul unor articole, care de Iohanis nu fură scrise, care fură!… Nici măcar răstălmăcite, reformulate și rearanjate, ci plagiate!) Și, se vede bine, chiar dacă păpușarii ascund dibaci ațele, n-are taine nici cu politica!Știința asta exactă pare al naibii de grea, mai ales dacă n-ai înțeles că numai la unele la unele operațiuni, cum ar fi adunarea și înmulțirea, temenii sunt permutabili.  În rest… te faci de belea! Nu poți înlocui actuala putere, despre care zici că e toxică, înlocuind câteva elemente (evident, toxice) fără riscul de a te contamina măcar cu prostia!

De-aia îmi place matematica, are, până la urmă, și ceva distractiv în ea: cu condiția să înveți bine teoremele și legile, să nu te înșele toate muhaielele!

CRISTIANA CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *